EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

RWE преговаря с OMV за "Набуко"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

RWE преговаря с OMV за "Набуко"

mail16:45 | 10.12.2012прегледи 472 коментарикоментари 0


Германският енергиен гигант RWE води преговори с австрийския газов и петролен гигант OMV да му отстъпи дяловете си в проекта на ЕС за газопровод "Набуко", съобщи един от говорителите му.
"В момента водим преговори с OMV за продажбата на дяловете ни в консорциума", в който влизат още унгарската MOL, румънската "Трансгаз", българската "Булгаргаз" и турската "Боташ", съобщи говорителят на RWE, без да уточнява очакваната цена на продажбата. "Първоначалните ни търговски цели не бяха постигнати", каза още говорителят. Той уточни, че компанията ще съобщи резултата от разговорите в подходящо време.

"Набуко" е проект, подкрепян от ЕС, който трябва доставя газ от Каспийско море и дори от Централна Азия и Близкия Изток. Първоначалният проект предвиждаше газопроводът да преминава през Австрия и да стига до източните граници на Турция, преминавайки през Унгария, Румъния и България. Капацитетът му трябва да достигне 31 милиарда куб. м. газ годишно.
Но "Набуко", изложен на конкуренцията на другите два проекта за газопроводи "Южен поток" и ТАП, от години не може да си осигури доставчици и беше отлаган многократно. За да го възобновят, акционерите му предложиха реализирането на по-къс и по-евтин вариант, наречен "Набуко-Запад", газопровод, дълъг 1300 км с ограничен капацитет от 10 до 23 милиарда куб. м. Той ще се простира от Австрия до българо-турската граница. /АФП
 


Тагове: RWE, OMV,
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg