EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Reuters: Чуждестранни инвеститори изоставят България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Reuters: Чуждестранни инвеститори изоставят България

mail16:29 | 01.07.2009прегледи 1180 коментарикоментари 0


За Гергана Гечева от град Стамболийски, загубила работата си преди месец в целулозния комбинат, ситуацията е ясна: „Градът умира”, казва тя. Гергана е безработна защото собственикът на фирмата, който е от Южна Африка, затваря фабриката заради световната криза. Подобни история се случват в доста градчета из страната: компании напускат една от новите бедни и отдалечени части на ЕС точно преди изборите. „Никой не мислеше, че ще се дойде до това”, продължава Гечева, взирайки се в празния двор на фабриката.
Хората от града както и икономистите обвиняват правителството в некомпетентност заради факта, че не е подготвило страната за случващото се. Те казват, че България е уязвима тъй като не е реализирала плюсовете, които е натрупала икономиката в резултат на доскорошния икономически бум. Не е развила инфраструктурата си както и не се е справила с корупцията и престъпността.
Чуждестранните капиталови потоци в България са намалели наполовина до 995 млн. евро (1,38 млрд. д.) през първите четири месеца на годината спрямо същия период 2008.
В страната навлизат инвестиции от Китай и Близкия изток. Китайският автомобилостроител Great Wall преди месец стартира изграждането на завод, където ще се произвеждат негови коли, докато други китайски компании търсят проекти в енергетиката включително в сферата на вятърната енергия и рафинериите. По-рано тази година инвестиционен фонд на султана на Оман закупи минорен дял от Българската корпоративна търговска банка и вероятно ще продължи да инвестира в туризма и енергетиката. Емирът на Катар посещава вече два пъти страната, за да се запознае с потенциалните възможности за инвестиции в недвижимости, туризъм и енергетика. Тези проекти създават надежда, но не е практическа перспектива.
Икономистите очакват преките чуждестранни инвестиции да спаднат поне наполовина до 3-3,5 млрд. евро за цялата година.
Кризата все още не е толкова болезнена за страната, колкото е тя за Латвия и Унгария, но според изследване НЦИОМ, публикувано в средата на юни, 38 процента от българите се опасяват, че могат да загубят работните си места през следващите шест месеца. Над половината от участниците в допитването посочват, че са отменили плановете си за летни ваканции или ремонт на жилището.
Недоволството от провала на управляващата коалиция, оглавявана от Българската социалистическа партия в момента доминира в обществените дебати и много социолози очакват след изборите на 5 юли властта на бъде предадена на опозиционната партия ГЕРБ, ръководена от кмета на София Бойко Борисов, който е известен с преките си изказвания. Според социологически проучвания близо 80 процента от населението на България, което се състои от 7,6 млн. души искат правителството да предаде властта.
Някои анализатори посочват, че една трета от общо 150 000 души, заети в текстилната промишленост, където годишният оборот се изчислява на 2,5-3 млрд. евро, тази година ще загубят работните си места, тъй като инвеститорите търсят по-евтина работна ръка в места като Молдова и Украйна.
Секторите на строителството, недвижимите имоти и финансовите услуги - които привличаха по-голяма част от 6-те млрд. евро чуждестранни инвестиции годишно през последните четири години - в момента са в застой.
Дефицитът по текущата сметка на България остава опасно висок - 22 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) – и е един от най-големите в ЕС, а тегленото в продължение на години на евтини кредити предизвиква липса на ликвидност.
/Със съкращения/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg