EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

OMV Petrom търси упорито газ и петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

OMV Petrom търси упорито газ и петрол

mail10:15 | 26.04.2013прегледи 326 коментарикоментари 0


Компанията OMV Petrom налива рекордни суми в недрата на Румъния, за да търси петрол и газ, съобщава румънското интернет издание Q Magazine.
Petrom е най-голямата компания в енергийния сектор в Румъния, 51% от която са притежание на австрийската група OMV. OMV Petrom е предвидила в бюджета си за инвестиции тази година рекордната сума от 6,4 млрд. леи, тоест близо 1,5 млрд. евро. Бюджетът за инвестиции тази година е с 24% повече отколкото миналата година и е бил одобрен от Общото събрание на акционерите, съобщава Q Magazine. По-голямата част от инвестициите – 80% от общата сума, е насочена към дейностите по проучване и производство. Компанията се съсредоточава все повече върху откриването на нови ресурси, тъй като сегашните находища са на изчерпване. Най-големите надежди идват от Черно море, където OMV Petrom и румънският филиал на американската компания Exxon Mobile търсят газ в периметър на голяма дълбочина, посочва изданието и БТА.
За дейностите по рафиниране и маркетинг са предвидени 17% от бюджета за инвестиции, а останалите средства представляват инвестиции в енергия, решения, административни разходи и други. OMV Petrom е инвестирала през последните осем години близо 9 млрд. евро, тоест около 86% от оперативната печалба, и продължава да бъде най-големият инвеститор в енергийния сектор в Румъния, казват представители на компанията. Същевременно акционерите в компанията ще получат дивиденти на стойност 0,028 леи за акция. Общата стойност на дивидентите, които ще бъдат изплатени от 18 юни 2013 г., възлиза на 1,6 млрд. леи.

 


Тагове: OMV Petrom, петрол, газ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg