EUR 1.9558
USD 1.6855
CHF 1.8258
GBP 2.3163
CNY 2.6212
you tube
mobile version

KfW финансира ВЕИ проекти в РСМ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

KfW финансира ВЕИ проекти в РСМ

mail16:04 | 30.07.2021прегледи 937 коментарикоментари 0


Държавната енергийна компания на Северна Макеония Elektrani na Severna Makedonija (ESM) отправи покана за предквалификация и консултанти по процедури за три ВЕИ проекта. Два са за изграждане на слънчеви централи, а третия е за Вятърна ЕЦ. Това стана възможно след като германската банка за развитие KfW предостави безвъзмездна помощ от 2,4 милиона евро за Северна Македония за изготвяне на предпроектно проучване и ОВОС за зелени енергийни системи.

Контролираният от правителството производител на електроенергия заяви, че възнамерява да изгради слънчеви електроцентрали с мощност 60 MW и 100 MW в Битоля. ESM работи по подмяната на своята електроцентрала на въглища с мощност 650 MW и преминава там на газ и възобновяеми енергийни източници, с амбицията да спре да използва изкопаемите горива най-късно до 2027 г. Идеята е там да се изградят газови мощности и ВЕИ.

Договорът за слънчеви проекти в Битоля ще продължи до 15 месеца. Консултантът ще закупи и инсталира слънчево измервателно оборудване и ще го експлоатира и поддържа в продължение на шест до 12 месеца, за да позволи проверка на предварителното проучване.

След одобрението на KfW, ESM ще продължи с мониторинга на възможностите. Избраната компания ще бъде натоварена с пълен анализ на слънчевите ресурси и оценка на енергийното производство, заедно с технологичен преглед, оценка на разходите, оценка на въздействието върху околната среда и социалното въздействие и други задачи, уточняват от компанията.

Очаква се по поръчката да има избрани изпълнители до края на септември, а реализацията на проекта да продължи от 12 до 15 месеца.

3е-news.net

 


Тагове: ВЕИ, РСМ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg