EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

IT: 500 хил. цената на е-референдум

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

IT: 500 хил. цената на е-референдум

mail10:45 | 12.10.2012прегледи 425 коментарикоментари 0


Българските IT специалисти са готови да разработят софтуер, с който да се проведе електронен референдум. Срокът за изпълнение е един месец от поставяне на задачата, а цената няма да надхвърля 500 000 лева, каза за БТА IT-консултантът Иван Иванов от фирмата, разработила софтуера за електронното преброяване на населението миналата година. В тази сума се включват и всички разходи за базов и системен софтуер, като бази данни и др., които на по-късен етап могат да бъдат използвани от притежателя им и за други цели, уточни експертът. За електронен референдум е необходим сериозен софтуерен екип и сериозно тестване за надеждност, сигурност и бързодействие. Специалистите гарантират, че с помощта на "електронни урни" има начин връзката между личните ни данни и информацията за вота ни да не бъде запазена след самото гласуване. Към софтуера ще е нужен и хардуер, който да го обезпечава, необходима е и интернет-свързаност. В момента с необходимите сървъри разполагат почти всички държавни институции, например - МТИТС, МРРБ, МВР, НСИ и много други. Въпрос на желание е тази техника да бъде предоставена временно за целите на референдума.

Предимства
Задачата да се разработи информационна система за референдум е значително по-лесна от тази за преброяването, както заради повечето въпроси, така и поради последващата обработка на информацията. Тогава попълвахме форми от десетки въпроси. Друго предимство на електронното преброяване е това, че резултатите ще са ясни непосредствено след края на референдума. С електронното преброяване на населението бяха спестени над 3 млн. лева, а при електронен референдум сумата може да е близо 1 млн. лева. Освен това електронният референдум ще е генерална репетиция към въвеждането на електронни избори, смятат IT-специалистите.
Недостатъци
Основният проблем в такава система е идентифицирането на гражданите. Системата за електронния референдум значително би се улеснила, ако всички вече притежавахме личната карта с чип или имахме лични електронни подписи. По данни на специалисти в момента под 1% от хората в България имат лични електронни подписи. За тези хора въпросът за електронен референдум ще е улеснен, а за останалите, които не разполагат с електронен подпис, а желаят да осъществят вота си през Интернет, експертите предлагат да се направи предварителна регистрация. Те ще трябва да отидат предварително до своята избирателна секция или община в дните преди референдума. От там ще им бъде издаден случайно генериран номер, който на по-късен етап ще бъде въведен в системата за идентификация. Гласуването ще се извършва с помощта на този номер, личен електронен адрес, който потребителят ще регистрира преди да осъществи вота си, ЕГН и номер на лична карта. Тази комбинация би затруднила значително търговците на гласове, смятат експертите. Удобството на предварителната регистрация е, че ще има яснота каква част от хората ще гласуват по Интернет, и няма да отидат до физическите урни. Това ще спести доста хартия и други разходи.
Прогноза
Към настоящия момент, IT-специалистите обаче не очакват повече от 10% от българите да предпочетат електронния референдум и това се дължи именно на факта, че липсват лични карти с електронен чип и че не всеки гражданин притежава електронен подпис и съответно налага ходене до избирателната секция и вземане на номер за електронно гласуване. При преброяването делът на включилите се по електронен път беше по-голям, основно заради това, че един член на семейството можеше да осъществи преброяването на цялото домакинство.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg