EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Fitch повиши перспективата пред рейтинга ‘BBB’

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Fitch повиши перспективата пред рейтинга ‘BBB’

mail08:51 | 20.02.2021прегледи 1303 коментарикоментари 0


Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата от стабилна на положителна пред дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута. Рейтингът ‘BBB’ се потвърждава.

Положителната перспектива отразява намалението на макроикономическите рискове, които произлизат от пандемията с COVID-19, подкрепена от по-устойчива икономика и стабилна рамка на политиката, както и продължаващ постепенен процес към приемане на еврото. Според рейтинговата агенция краткосрочните негативни рискове, произлизащи от пандемията и несигурният резултат от изборите, до голяма степен се компенсират от перспективите за значително финансиране на инвестициите от ЕС и ангажираността за макроикономическа и фискална стабилност, подкрепена от дългосрочното функциониране на режим на паричен съвет и участието на България в Механизма на обменните валутни курсове II (ERM II).

България ще бъде един от основните бенефициенти на трансфери от ЕС през следващите години, включително 16,6 млрд. евро (27 % от БВП за 2020 г.) през следващата многогодишна финансова рамка (2021-2027 г.) и 7,5 млрд. евро (12 % от БВП) безвъзмездни средства от ЕС по механизма следващо поколение (NGEU). Въпреки предизвикателството да се усвои толкова голямо количество средства, Fitch Ratings вярва, че това ще повиши икономическия растеж от прогнозираните 3 % през 2021 г. на 4-5 % през периода 2022-2025 година.

Рейтингът на България е подкрепен от нейните силни външни и фискални баланси и надеждната политическа рамка от членството в ЕС и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет. Оценката е ограничена от малко по-ниските нива на доход в сравнение с медианата на държавите с рейтинг „BBB“ и неблагоприятните демографски данни, които могат да ограничат растежа и да повлияят на публичните финанси в дългосрочен план. Индикаторите за управление са малко над тези на държавите, избрани за сравнение.

Въпреки негативните последици от пандемията, благодарение на дългосрочната благоразумна фискална политика, индикаторите за публичните финанси остават по-добри в сравнение с другите държави със същия рейтинг, както и спрямо държавите от ЕС. Рейтинговата агенция оценява бюджетния дефицит (на начислена основа) на 4 % от БВП през 2020 г. (в сравнение с медианата от 6,9 % за държавите със сходен рейтинг), повлиян най-вече от свързаните с COVID-19 мерки за разходи от около 3 % от БВП. Изпълнението на приходите надмина ревизираните бюджетни цели, отчасти благодарение на подобрения в събирането на данъци, както и на по-слабо от очакваното икономическо свиване.

Основните фактори, които биха могли да доведат до повишаване на рейтинга, са: напредък към присъединяването към еврозоната; подобряване на потенциала за растеж на икономиката, водещо до по-бързо сближаване на нивата на доходите до това на държавите с по-висок рейтинг. Фактори, които биха могли да доведат до понижаване на рейтинга, са: неблагоприятни политически развития, които да намалят доверието в икономическото възстановяване; продължително нарастване на публичния дълг; материализиране на условни задължения в баланса на държавния бюджет или по-слаби перспективи за растеж.

 

Ние сме единствената държава, която по време на пандемия повишава на положителна перспектива кредитния си рейтинг. Това обявиха днес министър-председателят Бойко Борисов и министърът на финансите Кирил Ананиев.
Министър Ананиев посочи, че в съобщението на рейтинговата агенция са посочени факторите и причините, заради които те ни дават по-висока оценка. На първо място това е нашата възможност да се справим с рисковете, които стоят от пандемията. Ние показахме много добри резултати в периода на пандемията и те оценяват тези наши действия, както и по-доброто икономическо развитие на страна и стабилната политическа среда, в която се развива нашата страна, коментира министър-председателят.
Министър Ананиев отбеляза, че към становището на Fitch е приложена таблица, която показва как се е изменила перспективата в страните, които имат нашия кредитен рейтинг. Ние сме единствената държава, която по време на пандемия повишава на положителна перспективата, това е България.
Борисов обърна внимание, че не сме давали пари на тази кредитна агенция, за да излезе с такова становище. Най-добрите специалисти икономисти и финансисти по света и в САЩ казват, че международната рейтингова агенция повишава перспективата от стабилна в положителна. Това пишат за нас най-добрите икономисти в света, а тяхната работа е да оценяват, подчерта премиерът.
Той каза, че положителната перспектива оценява намалението на макроикономическите рискове - нашето управление намалява макроикономическите рискове, въпреки пандемията, подкрепена е от по-устойчива икономика и стабилна рамка на политиката, подчерта Борисов. Това е за всички тези, които казват, че сме омръзнали, коментира той. Според рейтинговата агенция краткосрочните негативни рискове, произлизащи от пандемията са несигурният резултат от изборите, каза Борисов. Той припомни, че по време на Тройната коалиция една по една бяха спирани всички европейски програми. Сега всички фондове работят. Борисов каза, че за кредитната агенция промяната е несигурност.
Индикаторите на публичните финанси са по-добри от тези на другите държави. Въпреки негативните последици от пандемията, благодарение на дългосрочната, благоразумна фискална политика, индикаторите за публичните финанси остават по-добри в сравнение с другите държави със същия рейтинг, както и спрямо държавите от ЕС. Становището е подкрепено с конкретни данни, каза Борисов. Фактори, които биха могли да доведат до понижаване на рейтинга са неблагоприятни политически развития, които да намалят доверието в икономическото възстановяване. Неблагоприятно означава, според Борисов, идването на други на власт.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg