EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

EK: Стратегия за биоикономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

EK: Стратегия за биоикономика

mail13:50 | 13.02.2012прегледи 556 коментарикоментари 0


Европейската комисия днес прие стратегия за насочване на икономиката в ЕС към по-голямо и трайно използване на възобновяеми ресурси, информира БТА. ЕК отбелязва, че до 2050 г. населението на планетата ще се увеличи до девет милиарда души, както и че природните ресурси са ограничени. Европа се нуждае от възобновяеми биологични ресурси за продоволствена сигурност, здравословна храна и фуражи, както и от материали, енергия и други продукти, се отбелязва в съобщението на ЕК. Стратегията, озаглавена "Иновации за устойчив растеж: биоикономика за Европа", както и планът за действие към нея, очертават последователен, междусекторен и интердисциплинарен подход към този проблем. Целта е да се изгради по-новаторска икономика с ниски емисии на вредни газове, която съчетава стремежа към продоволствена сигурност, устойчиво селско стопанство и риболов, с използването на възобновяеми биологични ресурси за целите на промишлеността. Предвижда се така да се гарантират биологичното разнообразие и опазването на околната среда. По тази причина планът е насочен към три основни въпроса - разработване на нови технологии и процеси за биоикономиката, развиване на пазари и конкурентоспособност в този сектор, и насърчаване на по-тясно сътрудничество между създателите на политиките и заинтересованите страни. Европа трябва да премине към постпетролна икономика, коментира еврокомисарят за изследователската дейност, иновациите и науката Мойра Гейгън-Куин, цитирана в съобщението. По-интензивното използване на възобновяеми ресурси вече не е избор, а необходимост, допълва тя. Трябва да стимулираме прехода от общество, основано на изкопаеми горива, към биообщество, като двигател на този преход да бъдат научноизследователската дейност и иновациите, посочва кевроомисарят.

Понятието "биоикономика" означава икономика, която използва земни и морски биологични ресурси и отпадъци като суровини за производството на храни, фураж, промишлени стоки и енергия, както и употребата на биологични процеси за изграждане на устойчива промишленост. Биологичните отпадъци имат значителен потенциал като заместители на химичните торове и за преобразуване в биоенергия и с тяхна помощ могат да се постигнат 2 % от целта на ЕС за възобновяема енергия, уточнява ЕК. Биоикономиката на ЕС вече има оборот от почти 2 трилиона евро и осигурява работа на над 22 милиона души, което представлява 9 % от общата заетост в ЕС. Тя включва селско и горско стопанство, риболов, производство на храни, пулп и хартия, както и някои аспекти на химическата, биотехнологичната и енергийната промишленост. Приема се, че всяко евро, инвестирано във финансираните от ЕС научноизследователски дейности и иновации в биоикономиката, ще допринесе 10 евро като добавена стойност в секторите на биоикономиката до 2025 г.
Предложената стратегия се основава на инвестиции в научноизследователска дейност, иновации и умения в секторите на биоикономиката. Те включват финансиране от ЕС, национално финансиране, частни инвестиции и увеличаване на взаимодействието с други инициативи на политиката. Предвижда се също разработване на пазари и развиване на конкурентоспособността в секторите на биоикономиката чрез устойчиво повишаване на първичното производство, превръщане на отпадъчния поток в продукти с добавена стойност, както и чрез механизми за обмен на знания за подобряване на производството и ефективността на ресурсите. Депонирането на хранителни отпадъци например струва на европейския данъкоплатец между 55 и 90 евро на тон и при него се отделят 170 милиона тона въглероден двуокис. Тези отпадъци могат да се превърнат в биоенергия или други продукти на биологична основа, спомагайки за създаването на работни места и растеж, посочва ЕК. Третият стълб на стратегията са повишената координация на политиките и участието на заинтересованите страни чрез създаване на работна група по биоикономика, център за наблюдение по въпросите на биоикономиката и редовни конференции на заинтересованите страни.
Стратегията има за задача постигането на взаимодействие и допълване с други области на политика и с различни инструменти и източници на финансиране, насочени към същите цели, като например общата селскостопанска политика, общата политика в областта на риболова, общата морска политика, както и политиките по отношение на промишлеността, енергетиката, заетостта, здравеопазването и опазването на околната среда. Стратегии за биоикономика са в сила в Дания, Финландия, Германия, Ирландия и Холандия. На международната сцена държавите, които са въвели или планират въвеждането на подобни стратегии, са Канада, Китай, Република Южна Африка и САЩ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg