EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

E-измамите - повече приходи от наркотиците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

E-измамите - повече приходи от наркотиците

mail16:45 | 29.11.2010прегледи 696 коментарикоментари 0


През 2010 г. кибер престъпленията ще генерират повече приходи от нелегалната търговия с оръжие и наркотици, според доклад на „Европол”, каза Спас Иванов от фирма „Хай компютърс” по време на конференция по информационна сигурност „Пресечната точка на държава, бизнес и НПО” в рамките на форума BAIT Week 2.10 – IT седмицата на България, който започна в хотел Шератон, предаде агенция Фокус. Хакерите се ориентират към кражбата на корпоративни данни, а причините за това са стряскащо прости – кражбата от бизнеса е по-лесна и по-доходна. 88 % от всички компании, които се интервюирани, съобщават, че са били жертва на кибер престъпления, според международен доклад.
Необходимо е компаниите да правят периодичен одит на състоянието на информационните активи, както и да въведат система на точките, по които са уязвими, препоръчва Спас Иванов. Компаниите с ефективна система за откриване на слабите места изпитват 98 % по-малки атаки върху тяхната ИТ инфраструктура. Нужно е компаниите да имат ефективни спам решения, между 5 и 10 минути ежедневно се губят за изтриването им. „Потърсете професионалистите преди да решите, че можете да се справите сами”, посъветва фирмите Спас Иванов.
Статистиката сочи, че от 2006 г. насам годишно има двойно увеличение на кибер престъпленията всяка година. И през 2010 г. се очаква повишаване на престъпността в областта на ИТ. Най-разпространени са кражбите на лични данни в интернет, кражбата на банкова информация, компютърни измами.
Компютърът вече е оръжие и средство за извършване на престъпления чрез интернет. Това каза началникът на сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” в ГДБОП – МВР Явор Колев.
Потребителите на интернет в света са 2,2 млрд. Това е една огромна държава, по-голяма от Китай и Индия едновременно, в която няма общи закони и структури, които да имат отговорно отношение към безопасността на потребителите. В тази държава е нормално освен добронамерени граждани, да има и такива, които извършват престъпления, каза Колев. В България повече от 50% има достъп до интернет, а около 14 % имат достъп до много бърз широколентов интернет. Почти всички престъпления в интернет се извършват с високотехнологични способи за извършване. „Затова е необходимо да имаме необходимата подготовка, за да отговорим на тези предизвикателства”, каза Явор Колев.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165