EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

CNN Türk: Гръцките пари отиват в Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

CNN Türk: Гръцките пари отиват в Турция

mail17:00 | 15.06.2012прегледи 791 коментарикоментари 0


Част от масово теглените в последно време пари от банки в Гърция са вложени в банки в Турция, съобщава турският телевизионен канал CNN Türk, като се позовава на публикация във в."Стар". Според вестника опасенията от изтичането на пари от Гърция към Турция е истинската причина за изказването на лидера на Гръцката комунистическа партия Алека Папарига, която бе заявила, че турските банки са в рисково положение, тъй като държат испански облигации в размер на 40 милиарда евро.
Проучване по въпроса е установило, че най-малко 400 милиона евро, изтеглени от гръцки банки, са били прехвърлени по косвени пътища в турски банки. Масовото теглене в последно време на пари от банки в Гърция е насочило вниманието към депозирани в турски банки пари с неясен източник. През 2011 г. в турски банки са постъпили 12,4 милиарда долара средства с неясен източник. Първоначално се е предполагало, че тези пари са дошли от Сирия и други арабски страни. Но последните проучвания показват, че тези пари не са само от арабски страни, а част от тях може да са и от Гърция.
През първите четири месеца на 2012 г. в турски банки са постъпили 2,8 милиарда долара пари с неясен източник. Същевременно данни на турската централна банка от края на 2011 г. опровергават твърдението на Алека Папарига, посочва CNN Türk. Според тези данни рисковете за турските банки от дълговата криза в Испания се оценяват на 208 милиона долара.

 


Тагове: турция, банки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg