EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Charlie Hebdo: Няколко думи за убитите в редакцията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Charlie Hebdo: Няколко думи за убитите в редакцията

mail11:30 | 08.01.2015прегледи 2413 коментарикоментари 0


12 души бяха убити при атака в централата на сатиричното издание Charlie Hebdo, в центъра на Париж, на 7 януари. 11 души бяха ранени, от които четирима тежко, като сред тях е журналистът Филип Лансон и двама полицаи.
Вестник Le Monde прави кратки портрети на загиналите при терористичния акт.

Жан Кабю, с псевдоним Cabu (Кабю), художник и карикатурист
Роден е през 1938 г. в Châlons-sur-Marne. Присъединява се към хумористичното издание Hara-Kiri през 1960 г., след две години военна служба в Алжир. През години е създал знакови персонажи, които остават в историята на карикатурата. Работил е в телевизията за детско предаване. Увлечен по джаза и Шарл Трене. Синът му - певецът Мано Соло, умира през 2010 г.

Жорж Волински, художник и карикатурист
Заедно с Кабю, 80-годишният Волински е доайен и духовен баща на много художници и карикатуристи. Роден е на 28 юни 1934 г. Майка му е от френско-италиански произход, а баща му е полски евреин. Присъединява се към Charlie Hebdo през 1969. През 90-те разширява дейността си в сферата на рекламата, театъра и киното и дори е удостоен с орден на Почетния легион от президента Жак Ширак. През септември издава първия си графичен роман Le Village des femmes.

Стефан Шарбоние, Charb (Шарб), художник и карикатурист
Роден е през 1967 г. в Conflans-Sainte-Honorine. Директор на редакцията на Charlie Hebdo. Поставен е под полицейска защита след публикациите на карикатурите на Мохамед и предизвикания пожар срещу редакцията през 2011 г.

Бернар Марис, икономист и колумнист
Псевдонимът му е Чичо Бернар. Икономист по образование, бивш член на научния съвет на Attac (алтерглобалистично движение, научният съвет е съставен от хора с различни компетенции по икономика, социология, философия, право, биология и др. от научните и академичните среди – бел. ред.). През 2011 г. е член на Генералния съвет на Френската национална банка. Преподавател в университета Paris-VIII. Има свои рубрики във France Inter, i-Télé и различни вестници. През 2002 г. е кандидат на парламентарните избори от листата на Зелените.

Бернар Верлак, с псевдоним Tignous (Тинюс), художник и карикатурист
Роден е през 1957. Псевдонимът му означава „малък молец” и в памет на баба му, която го наричала на галено по този начин. Освен на Charlie Hebdo, сътрудничи на редица издания, сред които Marianne, Fluide glacial, L'Express, VSD, Télérama et L'Humanité.

Филип Оноре, наричан Honoré, художник и карикатурист
Роден е през 1941 г. във Vichy. Сътрудник Charlie Hebdo. Публикува първата си илюстрация в пресата едва 16-годишен. Автор е на няколко книги.

Мусфафа Урад, коректор
Роден е в Алжир, сирак, пристига във Франция 20-годишен. След известно лутане е интегриран в издателска къща, а след това и в различни вестници, където са оценени качествата му, интелигентността му и силното му чувство за самоирония. Самоук, дискретен и обичан от приятелите си.

Елза Кайят, психоаналитик и колумнист
Единствената жена, убита при нападението на 7 януари. Нейна рубрика излиза два пъти в месеца в седмичника Charlie Hebdo. Автор е на редица есета, в които засяга любовта и отношенията между хората.

Мишел Рено, бивш началник на кабинета на кмета на Клермон-Феран
Бил е поканен на редакционния съвет във фаталния ден, за да покаже на Кабю рисунки от биенале в Клермон. Бил е придружаван от свой съгражданин, който обаче успял да оцелее при стрелбата, залягайки на пода.

Фредерик Боасо, поддръжка
42-годишен, баща на две деца, сътрудник на Sodexo – лидер в предоставянето на комплекси услуги за компании и организации. Бил е на рецепцията на сградата в момента на атаката.

Франк Бринсоларо, охрана
В продължение на години осигурява защитата и охраната на високопоставени личности. В този момент е изпълнявал службата си да пази Шарб. Женен с две деца.

Ахмед Мерабет, полицай
42-годишният полицай от 11 район в Париж е патрулирал, когато се сблъсква с убийците.

Превод: EconomyNews.bg
Снимка: Le Monde, Facebook

 


Тагове: Charlie Hebdo, убити
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg