EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

BofA: Еврозоната се стабилизира въпреки Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

BofA: Еврозоната се стабилизира въпреки Гърция

mail11:59 | 13.01.2010прегледи 438 коментарикоментари 0


Еврозоната не е застрашена от повторение на рецесията, а източници на икономическия ръст през 2010 г. на първо време ще са експортът и инвестициите, смятат анализаторите от Bank of America-Merrill Lynch (BofA), цитирани от РИА - Новости.
Малко вероятно е икономиката на 16 - те страни от Еврозоната да бъде  ударена от втора вълна на рецесията през тази година, по същия начин, както беше предизвикана от външни източници. Няма обективни причини за това, още повече, че прогнозата за ръст на БВП на САЩ и Китай за 2010 г. са съответно 3,2% и 10,1%.
Анализаторите от BofA прогнозират ръст на БВП на еврозоната с 2,2% за 2010 г. като тя превишава тази на Европейската централна банка, чиито експерти очакват ръст от 0,8% за икономиката на 16 - те страни с единна валута.
Основните фактори, които ще движат икономическия ръст на еврозоната през 2010 г., според анализаторите на BofA, ще бъдат увеличението на експорта и ръстът на инвестициите в региона. Докато потребителската активност не се възстанови и не достигне нивото на вноса, нетният експорт остава важен фактор за ръста на БВП. Ръстът на инвестициите в икономиката в Еврозоната също се радва на по- оптимистични прогнози.
Очакванията на BofA са, че възстановяването на икономиката на Еврозоната, няма да се повлияе значително от финансовите проблеми на Ирландия, Гърция и Исландия, които ще имат дял 16% от БВП на Еврозоната. Трите страни вероятно ще изостават по икономически показатели спрямо останалите от Еврозоната, тъй като ще бъдат подложени на строга фискална политика. Възстановяването на икономиката в региона ще се отрази благоприятно и на тези три страни, смятат анализаторите.
Проблемите, свързани с понижението на кредитния рейтинг на Гърция от края на 2009 г., също няма се отрази негативно на състоянието на икономиката в региона. Въпреки че, суверенният рейтинг на страната остава негативен, според анализаторите, Гърция няма да се сблъска с липса на ликвидност в краткосрочен план. Рискът от дефолт на Гърция и излизане от еврозоната клонят към нула, смятат от BofA.
Ожесточената кредитно - монетарна политика от страна на ЕЦБ няма да представлява заплаха за възстановяването на икономиката. Освен това ЕЦБ не планира агресивна политика за намаляване на мерките за подпомагане на икономиката. Очакванията на  BofA са Централната банка на Европа през юни и септември да увеличи водещата лихва  с 0,25%, и с още 0,5% през декември.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg