EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

BG-банките отпуснали 6 млрд. евро повече

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

BG-банките отпуснали 6 млрд. евро повече

mail17:55 | 09.10.2009прегледи 746 коментарикоментари 0


Банковият сектор в страната страда от липса свежи пари и това доведе до такова голямо повишение на лихвите по депозитите, но това е печеливша политика в краткосрочен план. Тази позиция изразиха  ексфинансовият министър и председател на Надзорния съвет на Демирбанк Стоян Александров и експертът от Икономическия институт към БАН проф. Гарабед  Минасян по време на кръгла маса, посветена на развитието на икономиката в страната.
Александров посочи, че предишното правителство и Централната банка са можели да предприемат мерки и да не се стигне до повишаването на лихвите по старите кредити, но са подценили кризата.
Дали лошите кредити в страната са само 10 процента е много трудно да се каже, коментира още Александров. Той посочи, че много от заемите са разсрочени и се плащат само лихвите по тях. Александров обаче бе категоричен, че няма банкова система в света, която да издържи при 20-25 процента лоши кредити.
Вдигането на лихвите по заемите е за сметка на гражданите и за голяма част от тях това е нещо кошмарно, коментира експертът. Според него някои банки вече са удвоили лихвените си проценти.Някои от банките се държаха агресивно в привличането на кредитополучатели, раздаваха без почти никакви гаранции, коментира Александров. По думите му сега същите са най-активни при предлагането на високолихвени депозити.
Лихвите ще падат, защото банките няма да издържат - те искат да приберат ресурс, но скъпият кредитен ресурс трудно са пласира, прогнозира експертът. Той посочи още, че лихвен процент от 9-10 процента за депозитите не е добър в условията на криза.
Страната се влияе от пазарите и ставащото навън, коментира от своя страна икономистът Милети Младенов. Според него кризата е засегнала и реалния сектор, а не само финансовия пазар и тъй като страната е във валутен борд БНБ не може да влияе на лихвените равнища в страната.
В момента банките в страната са отпуснали 6 милиарда евро повече отколкото са привлечените вложения на фирми и граждани, каза Стоян Александров.
Проф. Минасян коментира, че при настоящото макроикономическо управление на България вероятността да се стигне до срив на банковата система обаче е малка.
Ръководителят на катедрата по финанси в Икономическия университет във Варна Стефан Вачков посочи, че поведението на банките у нас зависи от поведението на техните "майки" в чужбина.
По думите му един чуждестранен акционер не се интересува дали дадено лице в страната ще може да обслужва нормално кредита си. Поведението на банките в България в обозримо бъдеще ще зависи от това в каква степен ще се стабилизира местната икономика в страните на банките "майки", добави той.
Въвеждането на еврото в България не е наложително в момента, коментира проф. Минасян. Непремереното преминаване към еврото може да доведе до много неприятни последици, предупреди експертът.
Данъците в страната не трябва да се увеличават, независимо че има индикации за увеличение на косвените данъчни задължения, заяви Милети Младенов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg