EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Bank of England пак с рекордно ниска лихва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Bank of England пак с рекордно ниска лихва

mail15:40 | 10.02.2011прегледи 911 коментарикоментари 0


Bank of England днес остави водещата си лихва на исторически ниското й равнище от 0,5 на сто въпреки опасенията, свързани с високата инфлация в страната, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.
Според банката заплахата от нарастващата инфлация ще се окаже временна. Друг аргумент, който институцията изтъква за взетото решение, колебливото възстановяване на британската икономика.
Миналия месец шокиращи данни показаха, че икономиката на Великобритания се е свила към края на 2010 година, а насрещният ефект от вдигането на данъците и орязването на държавните разходи изглежда ще продължи още известно време, отбелязва Ройтерс.
Икономистите единодушно прогнозираха, че Bank of England няма да промени лихвата си, но паричните пазари оцениха на около 20 процента вероятността лихвеното равнище да бъде покачено с четвърт пункт до 0,75 на сто.
Решението на банката ще подейства успокояващо на правителството, което се надява разхлабената парична политика да смекчи удара от фискалното затягане, отбелязва Ройтерс.
То обаче също така ще засили критиките срещу централната банка за това, че тя пренебрегва задачата си да поддържа ценова стабилност. През изминалата година инфлацията е с над един процентен пункт над целевия праг от 2 процента и вероятно ще нарасне още предвид поскъпването на петрола и суровините.
Комитетът по паричната политика на Банк ъв Ингланд понижи лихвата до историческия й минимум през март 2009 година и оттогава я поддържа на това равнище като мярка за стимулиране на икономическото възстановяване, припомня АП.
Банката също така реши да не осигурява допълнителни стимули чрез програмата си за изкупуване на активи - така нареченото количествено облекчаване (QE), чрез което в икономиката бяха инжектирани 200 милиарда лири (320 милиарда долара) между март и ноември 2009 година, допълва АП.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg