EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ и Bank of England се очаква да запазят лихвата си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ и Bank of England се очаква да запазят лихвата си

mail14:48 | 08.10.2009прегледи 551 коментарикоментари 0




Очаква се днес Европейската централна банка да запази основната си лихва на рекордно ниското ниво от 1%. Най-вероятно нейният гуверньор Жанк- Клод Трише ще охлади надеждите за бързо икономическо възстановяване, предава Reuters.
Предвижданията са, че 16-те страни от еврозоната, ще излезнат от рецесията през третото тримесечие на годината. Въпреки това запитаните от Reuters 82-ма икономисти смятат, че ЕЦБ няма да промени основната лихва. Според тях нейното ниво ще се запази до края на другата година.
Днес се очаква и Bank of England да съобщи решението си за основната лихва. Според анализатори и централната банка в Англия ще запази нивото на лихвата на 0.5%.
Във вторник централната Австралия стана първата държава от Г 20, която повиши основната си лихва с 0.25 на сто до 3.25%.
Еврозоната все още е в рецесия, като през второто тримесечие икономиката в зоната се е свила с 0.2%. Очакванията на анализаторите са за ръст от 0.3% за периода юли -септември. Въпреки това ЕЦБ едва ли ще предприеме повишаване на лихвата. По-вероятно е централната банка да действа предпазливо в текущата ситуация. Положението във Великобритания е сходно. През второто тримесечие на 2009 г. икономиката там се сви с 0.6%, но се предвижда тя да спре да се свива до септември.


Тагове: ЕЦБ, лихва, промяна
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg