EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Areva - залез & възход

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Areva - залез & възход

mail14:30 | 17.03.2015прегледи 771 коментарикоментари 0


Бъдещето на френската атомна енергетика никога не е изглеждало по-мрачно на фона на обещанията на правителството да отучи страната от ядрената енергия, пише Ройтерс. Картината се допълва от ожесточената конкуренция на световните пазари за износ и изпадането на рейтинга на водещата в сектора група Areva до категория "боклук" (junk). Въпреки предстоящите болезнени реформи и тежки години за атомната енергетика обаче горивото, което положи началото на възхода на Франция след Втората световна война и я издигна до групата на седемте най-развити икономики в света, остава основата на енергийната й независимост. Поради тази причина от стратегическа гледна точка е жизнено важно Париж да не допусне Areva да фалира. Това е предпоставката зад новата бизнес стратегия, която се очаква да бъде обявена от Areva и енергийната компания EDF през идните месеци.
"Нито правителството, нито EDF могат да си позволят да оставят Areva да умре", каза бившият изпълнителен директор на Areva Бертран Бар. Американският ядрен гигант Westinghouse преживя 30-годишно свиване на поръчките, но оцеля, макар и като част от японската Toshiba, посочва той.
Рекордната загуба на Areva от 4,83 милиарда евро, отчетена за 2014 година, подчерта проблемите на концерна. Засега са известни малко подробности от новата стратегия за компанията, но източници от бранша са единодушни, че вероятен изход е засилване на участието на EDF, може би като капиталов дял, в бизнеса на Areva за строене на атомни реактори, както и евентуалната продажба на част от
урановите мини на китайски инвеститори.
Френският министър на икономиката Еманюел Макрон заяви пред Ройтерс в началото на седмицата, че двете компании биха могли да създадат бизнес обединение, а EDF може би обсъжда да инвестира капитал в бизнеса на Areva с ядрени реактори.
Париж по-скоро ще се концентрира върху запазването на 220 000 работни места в атомния си сектор. Половината от 58-те реактора на EDF ще достигнат предела на проектната си възраст от 40 години през десетилетието след 2020 година. Компанията оценява, че модернизирането на съоръженията и замяната им с нови реактори след 2030 година ще й струват около 300 милиарда евро.
Това е манна небесна за Areva, която ще работи по удължаването на експлоатацията на реакторите на EDF, докато изчаква Франция отново да започне да строи ядрени мощности. След като завърши единствения енергоблок, който строи във Франция, Areva вероятно ще получи значителна част от бюджета на EDF от 55 милиарда евро за удължаване на експлоатацията на реакторите й.
Areva може да печели пари и от страните, които изцяло се отказват от ядрената енергия.
В Европа през идното десетилетие десетки реактори ще бъдат демонтирани в Германия, Великобритания, Белгия и други държави. Френската компания е водещ играч в демонтажа на ядрени мощности, което вече е донесло 500 милиона от приходите й на обща стойност 8,3 милиарда евро.
"Areva има добро положение на пазара и е сред малкото играчи с опит в демонтирането на различни типове ядрени съоръжения, включително реактори", каза говорителка на Areva. Компанията е построила близо 100 реактора по света, във Франция, Белгия, Германия, Швейцария, Испания и Китай и поддържа
над 250 от 440-те работещи реактора в света. Над половината от тези енергоблокове са над 30-годишни, а 73 са на възраст над 40 години, сочат данни на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

 


Тагове: Арева, залез
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg