EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

+80% ръст на сделки с бизнес имоти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+80% ръст на сделки с бизнес имоти

mail11:15 | 29.07.2016прегледи 2310 коментарикоментари 0


Сделки с бизнес имоти за над 114 млн. евро са сключени през първата половина на 2016 г., което се равнява на 80% ръст спрямо същия период на предходната година. Това показват данните на консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония.
Статистиката включва придобивания на офисни, търговски, индустриални площи и хотели, както и на парцели за строителство.
За разлика от предходната година, когато пазарът бе доминиран от сделки с терени, през първата половина на тази най-голям дял имат доходоносните активи – имоти, които носят на собствениците си доходност от наеми. За шестмесечието обемът на този тип продажби надхвърля 100 млн. евро. Сред най-значимите за периода бяха сделките за Sofia Airport Center, Mall Plovdiv, Retail Park Plovdiv, както и тази за хотелите „Изгрев“ и „Обзор“ в Златни пясъци. В сегмента на индустриалните имоти също имаше движение, като новорегистрирана компания придоби бившия склад на Billa в района на Елин Пелин. 
„За инвеститорите в бизнес имоти България е все по-привлекателен пазар заради отличния баланс между риск и доходност в комбинация с добри икономически показатели. Очакваме активността да остане висока и през следващите тримесечия“, коментира Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ в компанията.
Според него в търсене на доходност инвеститорите гледат нови пазари и проекти. Комбинацията от стабилност, растеж в сектора на бизнес имотите и по-малък политически и валутен риск в сравнение с конкурентни пазари предполагат повишаващ се интерес към България. Предпоставка за продажба на доходоносни имоти е и фактът, че очакванията за доходност на инвеститори и продавачи се доближат, а като цяло трендът е към плавно намаляване на нивата във всички сегменти на пазара.
Успоредно с активността при инвестиционните сделки шестмесечието беше белязано и от силен наемен пазар, както и от старта на значими проекти в сегментите на офисните площи и индустриалните имоти.
ИНДУСТРИАЛНИ ИМОТИ
Предстоящото завършване на 31 000 кв. м логистични площи под наем раздвижи пазара на индустриални имоти в София. Сред по-значимите наемни сделки през второто тримесечие бе тази за 6 400 кв. м в East Ring Logistic Park в Нови хан, с която Сграда 2 от проекта бе изцяло отдадена още в строеж. Договорът е между инвеститора „Глориент инвестмънт БГ“ и наемателя на имота – логистичната компания Cargo Partner.
„Сделката за Сграда 2 на East Ring Logistic Park е показателна за стабилното търсене на модерни складови и логистични площи в София, което стимулира и предприемаческата активност. В момента преговаряме за отдаването под наем и на останалите големи проекти в строеж – Sofia Ring Logistics Park и етап от Industrial Park Sofia East, като едновременно с това инвеститорите обмислят и строителство на следващи фази“, обобщи Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“.
По негови наблюдения делът на свободните индустриални площи в София остава нисък – около 2%, като основният недостиг е на новоизградени и оборудвани със съвременни системи за безопасност площи, с необходимата височина и междуколонни разстояния. Наемът на подобни първокласни имоти се задържа около 4,2 евро/кв. м в София и околностите, а за района на летището надминава 5 евро/кв. м.
За разлика от софийския пазар предлагането на индустриални имоти под наем в страната остава слабо. Сред малкото по-значими сделки през последното тримесечие бе тази за наем на бившия магазин на Praktiker в Стара Загора с цел превръщането му в производствена площ за нуждите на Yazaki. Имотът е от 6 500 кв. м. 
Като цяло в страната търсенето на индустриални имоти остава основно за леки производства и авточасти, в по-малка степен - за логистични операции. Инвестициите са основно в собствени бази или т.нар. строителство по поръчка – за нуждите на конкретен ползвател.
По подобен модел се развива индустриалната зона около Пловдив, където вече са в експлоатация над 800 000 кв. м производствени и складови площи, а в близките тримесечия се очаква да бъдат завършени фабриките на Willy Elbe и Osram Lighting. 
С изграждането на магистрала „Марица“ районите около Хасково и Кърджали също стават все по-привлекателни за инвестиции в производства. През второто тримесечие около Димитровград беше обявен старт на два големи проекта – фабрика на Yazaki и на турския производител на автомобилни компоненти Sa Ba.
ОФИС ПЛОЩИ
Ръст на наемните сделки и започването на нови проекти белязаха изминалото тримесечие на офис пазара. Обемът на наетите площи в София за периода достигна 34 067 кв. м, което е 6% ръст спрямо същото тримесечие година по-рано.
В основата на това нарастване бяха няколко големи предоговаряния на площи като това на Coca Cola в Adora Business Center и на Ernst&Young в Polygraphia Office Center. Продължаващото разрастване на бизнеса на редица компании в IT и BPO сектора задържа висок и дела на сделките за разширение. През тримесечието IBM подписа договор за нови 1000 кв. м в Sofia Airport Center, ключови наематели в Capital Fort също увеличиха площите си.
Заради недостига на качествено предлагане продължава и наемането на офис площи в строеж, като делът на тези сделки варира между 16 и 20% през различните тримесечия. Сред по-значимите през второто тримесечие беше договорът за 2 787 кв. м на софтуерната компания Epam в SPS Tower до бул. „България“. 
„Търсенето е силно и за по-големи квадратури в сравнение с предходни години в резултат от сливанията и разрастването на бизнеса при редица компании в IT и BPO сектора. Слабото предлагане на подходящи площи забавя ръста на наемния пазар, но смятам че с предстоящото завършване на големи знакови проекти, това ще бъде преодоляно“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в компанията.
През последното тримесечие в столицата бяха завършени общо под 7 000 кв. м офиси, с което общата наличност клас А и Б достигна малко над 1,8 млн. кв. м. На бул. „Сребърна“ приключи строителството на EM Building (6100 кв. м офис площ), която получи разрешение за ползване с над 80% отдадени под наем площи. По-сериозно развитие получи пазарът в Бургас с приключването на проекта Smart Center (7 053 кв. м офис площ) на PLH Invest. Сградата е първата от клас А в морския град и се отдава под наем.
Недостигът на качествено предлагане бе и стимул за старта на няколко големи офис проекта в София. През юни BLD Office Park започна строителството на втора сграда от Polygraphia Office Center (10 000 кв. м офис площ) в централната част на града. Заедно със съществуващите площи проектът ще предлага 5 500 кв. м на етаж, което позволява да бъдат привлечени наематели, търсещи по-големи квадратури. Завършването на строителството е планирано за последното тримесечие на 2017 г., като заедно с този проект общото предлагане на клас А офиси в центъра на София ще нарасне с общо 75 000 кв. м.
В резултат от активния наемен пазар делът на свободните площи продължава да намалява и към второто тримесечие на 2016 г. се задържа на 2% за най-търсените от наемателите проекти.
Наемите остават стабилни около 13 евро/кв.м за първокласни офиси в София и 6-8 евро/кв. м за клас Б проекти. В Пловдив първокласните площи се предлагат за 8-10 евро/ кв. м, докато във Варна и Бургас наемните нива остават в диапазона 6.5-8 евро/кв. м.
ТЪРГОВСКИ ПЛОЩИ
Динамичното развитие в сегмента на търговията с бързооборотни стоки доведе до размествания на пазара на търговски площи. Заради финансови затруднения Carrefour и Piccadilly освободиха част от локациите си, но това отвори ниша за бързото разрастване на някои от техните конкуренти.
Така например Lidl, която до момента растеше основно с улични локации, обяви влизането си в Sofia Ring Mall на мястото на Piccadilly, след като вече има и обект в Galleria Burgas. Оттеглянето на Penny Market от българския пазар освободи поле за експанзия на литовската верига T-Market, която през последното тримесечие взе под наем или придоби 12 нейни локации в София и в страната.
Споменатата тенденция доведе до навлизане на пазара и на нов вид търговски обекти – супермаркети, които предоставят площи на местни производители и малки търговци. Такъв тип магазин ще заработи през септември в Bulgaria Mall, очаква се и откриване в Sopharma Business Towers.
„Развитието от последните месеци показва, че пазарът на търговски площи вече е достигнал определен етап на зрялост и реагира адекватно при подобни размествания. Същият процес наблюдаваме и при търговските центрове, където някои проекти вече минават преструктуриране, което ще им позволи да подобрят представянето си на пазара”, коментира Росен Генев, мениджър „Търговски площи“.
Като цяло първата половина на 2016 г. мина без откриване на нови търговски проекти и общият обем на пазара остана 718 000 кв. м. Най-активно движение на наематели се наблюдаваше при т.нар трета вълна търговски центрове - Paradise Center, Bulgaria Mall и Sofia Ring Mall. Продължава и работата по микса на City Center Sofia, където през август се очаква да отвори нов ключов наемател в лицето на Reserved.
Наемните нива на първокласните локации в софийските молове остават стабилни – 28 евро/кв.м. На бул. „Витоша“ наемите също са устойчиви около 44 евро/кв. м за помещение от 100 кв. м.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg