EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

80 000 души без работа заради ЗУО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

80 000 души без работа заради ЗУО

mail13:30 | 17.06.2011прегледи 1051 коментарикоментари 1


„В момента около 80 000 души в България се занимават със събиране на скрап и предаването му в пунктовете за отпадъци. Това са основно физически лица, които ежедневно предават скрап за по 10 - 20 лева, с които изхранват семействата си, а не едри търговци на скрап”, обясни Иво Георгиев, представляващ Гражданска инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране. Съгласно новият закон за управление на отпадъците, изготвен от Министерство на околната среда и водите (МОСВ), физическите лица ще са задължени да предават безвъзмездно отпадъци само на общински площадки. В същото време само 30 % от общините ще могат да изградят такива площадки, защото имат Общи устройствени планове, каквото е изискването на новия закон. Около 180 населени места ще останат без възможност да изградят площадки, защото нямат приети Общи устройствени планове. Това означава, че всички отпадъци от тези населени места (черни и цветни метали, метални опаковки, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, негодни за употреба батерии, акумулатори и МПС) трябва да бъдат транспортирани до общините, които имат право да изградят площадки, съгласно закона.
„Всеки от нас ще трябва да направи транспортни разходи, за да извози своите отпадъци до определените за целта общински площадки, съгласно новия ЗУО, и то напълно безвъзмездно”, коментира още Иво Георгиев. Гражданите, няма да имат право да получат средства, срещу своите непотребни метални отпадъци, въпреки, че са платили 20 % ДДС и продуктова такса при закупуването им. Остава под съмнение и възможността на общините да отделят свободен финансов ресурс за изграждане на нови общински площадки, на които да се приемат отпадъци от гражданите. В новия закон не е определен механизмът и начинът на съхранение и третиране на отпадъци на бъдещите общински площадки. „Задължаването на гражданите да предават отпадъците си от черни и цветни метали само на общински площадки, означава монополизиране и национализиране на търговията с отпадъци от черни и цветни метали, ликвидиране на пазара и свободната конкуренция в този стопански отрасъл и увреждане на правата и интересите на частните икономически оператори и на потребителите”, обясниха юристите на Гражданска инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране.
В момента в България функционират около 2400 лицензирани площадки за отпадъци.

 

Гражданската инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране беше учредена на 10 юни 2011 г., в Пловдив. На Учредителното събрание присъстваха 176 фирми от бранша, които се обединиха срещу новия закон за управление на отпадъци, разработен от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Секторът от компании за рециклиране в България за 2010 г., генерира приходи в държавния бюджет от близо 30 млн. лева - корпоративен данък, 25 млн. лева – данъци, такси, осигурителни вноски на близо 14 000 души, заети в бранша, 7 млн.лева – 10 % данък от физическите лица, които предават метални отпадъци, 25 млн. лева – 10 % приходи в БДЖ от превозване на скрап на фирми, които ще бъдат доведени до умишлен фалит.

 


 
Коментари
 
Иван - 18-06-2011 г. 11:51:30

Държава в която се приемат закони,потъпкващи законите за да причинят умишлен фалит на законен бизнес ще доведе до отдръпване на инвеститори в която и да е свера. Каква е гаранцията че законният ви бизнес днес, няма да бъде обявен за незаконен утре,поради независещи от вас причини.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg