EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

77 мерки за икономически растеж

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

77 мерки за икономически растеж

mail16:40 | 22.11.2011прегледи 1457 коментарикоментари 0


В момент на криза за всяка страна е особено важно да се правят реформи, водещи както до бързо възстановяване на икономиката, така и до повече доходи за гражданите и по-добра бизнес среда за предприемачите.
Третото издание на прегледа “България в международните класации”, което бе представено от ИПИ, показва как държавите по света се справят с предизвикателствата на кризата, правейки реформи. България трябва да научи важни уроци и от добрите, и от лошите примери. Най-обхватните девет международни индекса предоставят обективна и сравнима база за работещите политики, които водят до растеж и богатство.
Основните зависимости, които са доказани от прегледа на стотици държави и много години развитие в различните индекси са:
-По-висока икономическа свобода = по-бързо развитие и по-високи доходи
-По-висока бюджетна прозрачност = законосъобразни и ефективни държавни разходи
-По-лесно правене на бизнес = по-висок икономически растеж
-По-висока конкурентоспособност = по-бързо излизане от кризата
-По-малко корупция = работещи институции
-По-висока защита на правото на собственост = повече инвестиции и по-високи доходи
Къде е България?
За поредна година България показва различни лица по отношение на икономическите и правните аспекти на разгледаните индекси. В сферата на икономическата свобода и условията за правене на бизнес, страната ни е близо до средните нива за Европа, докато по отношение на правото на собственост и корупцията резултатите остават трагични и ни отреждат последно място в Европа.
По отношение на конкурентоспособността също не се представяме на ниво спрямо останалите страни в Европа. Всичко това, заедно със слабото представяне в сферата на образованието, до голяма степен обяснява и последното място в Европа по отношение на човешко развитие.
Представяне на България в сравнение с първенеца в класацията (Европейски съюз)

Източник: Доклади по всички индекси, изчисления на ИПИ

Тазгодишното издание отново показва пропастта между България и водещите страни в Европа по отношение както на икономическите реалности, така и на правовия ред. Именно липсата или неспазването на правилата дърпат страната ни назад и пречат на развитието. На практика държавата се е фокусирала почти изцяло върху непривични функции и намеса в икономическите взаимоотношения между хората, а е изоставила основната си функция – да осигури ред, сигурност и справедливост. Тази картина не се променила от началото на прехода.
По отношение на икономическите реформи се наблюдават интересни процеси в страната – тежката икономическа обстановка направи дългоотлаганите реформи без алтернатива, но натискът за запазване на статуквото и привилегиите не отслабва. Всяка промяна се отрича категорично и се посреща като скандал. Опитът от България и от другите страни по света е, че реформите никога не са лесни и съпротивата на статуквото е почти неизбежна. Отлагането на реформите обаче не е вариант – отлага решението на проблемите, допълнително влошава ситуацията, а и не носи политически позитиви. Напротив, именно принципните реформи са пътят за решаване на проблеми, развитие и доверие.
Какво да се направи
България все още е много далеч от най-добрите икономики, но може и трябва да върви напред, за да стане по-добро място за работа и живот. На базата на резултатите и изследванията в международните класации предлагаме 77 мерки, които ще доведат до растеж на икономиката и доходите. Някои от най-важните и належащи стъпки са:
-Пенсионна реформа – въвеждане на лични пенсионни сметки
-Здравна реформа – разбиване монопола на НЗОК
-Образователна реформа – реална автономия за университетите
-Премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове
-Публикуване на редовни и изчерпателни отчети на всички административни структури
-Намаляване на размера на държавата до поне 30% от БВП
-Премахване на държавните субсидии
-Въвеждане на фискален борд в Конституцията
-Прилагане на оценка на въздействието за всички нормативни актове
-Въвеждане и прилагане на е-услуги от администрацията и санкции при неспазване
-Намаляване на административните структури и наетите в администрацията
-Незабавна и прозрачна приватизация на държавните активи (включително тези в енергетиката).

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg