EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

76 млн.лв. разходи дневно според бюджет 2011

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

76 млн.лв. разходи дневно според бюджет 2011

mail16:30 | 18.10.2010прегледи 1337 коментарикоментари 0


Маргарита Йорданова

Ако се запази проектобюджета в сегашния му вид, правителството ще харчи по 881.75 лв. за секунда, което е 76 .184 млн. на ден, заяви Красен Станчев, председател на Съвета на Института за пазарна икономика (ИПИ). Според него тези разходи трябва да се смъкнат до 743.35 лв. в секунда. Това стана ясно днес на пресконференция, на която ИПИ за осма поредна година представи алтернативен бюджет.
Предложението на икономистите предвижда достигане на излишък от 21 млн. лв. през идната година, вместо заложения от правителството дефицит. Мерките, които предлагат от ИПИ са за намаляване на разходите от предвидените в бюджета 27.8 млрд. лв. на 23.41млрд. лв., както и спадане на приходите от 25.8 млрд. лв. до 23.4 млрд. лв.
„Ако не се постави във ред фискалната политика, ще се загуби доверието на капиталовите пазари”, предвижда Станчев. Според него без нужните реформи може да се достигне до аналогична ситуация с Румъния, където съкращенията на разходите са много по-големи, отколкото предложенията на ИПИ.
От Института по пазарна икономика предлагат 20% орязване на административните разходи, държавните служители, полицаите и военните да плащат сами осигуровките си, спиране на държавните доплащания за земеделски производители. Според Петър Ганев от ИПИ най-големите държавни разходи се правят от социалното, военното министерства и МВР. Икономистът смята, че тези ведомства не само не са засегнати от съкращение на разходите, но и ще харчат повече. Трябва да се сложи таван на разходите за министерствата и всяко от тях само да прецени къде да направи съкращения, е мнението на Ганев.
Друго предложение е за ограничаване на субсидиите за БДЖ. Държавата налива в ж.п. транспорта почти половин млрд. лв. годишно и така гарантира дълга на БДЖ за 700 млн. лв., а насреща не получава нищо. Железниците трябвада се ориантират повече към клиентите си и по-малко към държавния бюджет, смятат икономистите
Алтернативният бюджет за 2011 г. включва данъчни реформи за намаляване на осигуровките, премахване на данъчните дивиденти, намаляване на данъкът върху едноличните търговци до 10%. Вместо предвижданото повишавене от 5% за осигуровките от ИПИ предлагат намаляване на здравната осигуровка с 2% и на пенсионните с 3%.
Предложента здравна реформа предвижда премахване на монопола на здравната каса и създаването на частни здравни фондове, като здравната вноска да се намали до 6 %. «В момента здравната каса не предлага добри услуги и не подкрепя лекарите и болните, а различни политически интереси», е мнението на Светла Костадинова, изпълнителен директор на ИПИ.
В Алтернативния бюджет на 2011 г. е включено и постепенно преминаване към лични пенсионни сметки, като се намалят пенсионните вноски към държавата с 3%, а тези към лични сметки се увеличат с 2%. Така размерът на пенсията ще зависи от спестяванията, и възрастта за пенсиониране ще може да става по избор. Според икономистите по този начин държавата ще спре да обещава нещо, което не може да изпълни, сивият сектор ще намалее и ще се разчита повече на личната отговорност.
За ИПИ постигането на излишък е възможен, ако се проведе реална приватизация, даде се финансова свобода на общините, държавните медии БНТ и БНР минат към пазарни условия, туризмът сам се рекламира, висшите училища и БАН имат по-голяма свобода.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158