EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

72 млн. лв. за скоростен път Пловдив - Смолян - Рудозем

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

72 млн. лв. за скоростен път Пловдив - Смолян - Рудозем

mail10:08 | 14.02.2024прегледи 362 коментарикоментари 0


През 2024 г. са заложени 7,2 млн. лева средства за проектиране на трасе за скоростен път Пловдив - Смолян - Рудозем, заяви на пресконференция в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Според него проектът за скоростен път е дългосрочното решение на проблема с откъснатостта на област Смолян от другите региони на страната. В стратегическите проекти за пътната свързаност на Смолян са включени и плановете за проектиране на трета лента за 13 км трасе по пътя Пловдив - Смолян. Министър Андрей Цеков проведе работна среща в Смолян с областния управител Захари Сираков, кметове на общини в областта, народни представители. 

На срещата са обсъждани приоритетни за областта проекти, които ще осигурят свързаност на планинската област. По старата идея за изграждане на 3-та лента по пътя Асеновград - Смолян вече има обявена обществена поръчка, предстои избор на изпълнител за проектиране, посочи министър Цеков. Той допълни, че този проект не представлява устойчиво и дългосрочно решение, а стратегическата визия за осигуряване на свързаност е именно планираното изграждане на скоростния път Пловдив - Смолян - Рудозем. Заложените средства за проектиране са за идейни проекти, избор на няколко варианти на трасе с геоложки проучвания за 4-лентов скоростен път. Съобразявайки се със законодателните изисквания и процедури около подобна разработка, от МРРБ прогнозират, че началото на строителството на скоростен път може да бъде след около 4-5 г. 

На срещата в Областната администрация е обсъдена и необходимостта да стартират дейности по изграждането на модерна пътна мрежа в посока от запад на изток, която да свърже Смолян със съседни области в това направление. Дискутирани са и предстоящи през 2024 г. проекти за ново строителство и основни ремонти. Обходният път на Чепеларе е най-значим сред проектите за ново строителство, подчерта министърът на регионалното развитие. Той допълни, че през тази година ще се възложи обществена поръчка за инженеринг - проектиране и строителство, на стойност над 40 млн. лв. Надявам се, че през следващата година ще бъде изготвен проектът, ще получим разрешение за строеж и ще започне работа по него, каза министър Цеков. През 2024 г. предстои да бъде завършен обходният път на Рудозем, за който има избран изпълнител. Предстоящо е сключване на договор за ремонт на пътя Рудозем - Смолян. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037