EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

72 водещи компании искат „зелена” Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

72 водещи компании искат „зелена” Европа

mail14:10 | 15.06.2011прегледи 445 коментарикоментари 0


72 водещи европейски компании декларираха своята подкрепа за справяне с проблема с климатичните промени в специална декларация, която призовава Европейския съюз да усили своите амбиции в тази посока. Декларацията призовава за намаляване на вредните емисии с 30% до 2020 г. спрямо нивото от 1990 г., за запазване на конкурентоспособността на ЕС, както и за изграждане на нисковъглеродна икономика.
Автори на инициативата са Климатичната група, Университетската програма на Кеймбридж за устойчиво лидерство и международната природозащитна организация WWF. Документът ще бъде разпространен в Европейския съвет по околна среда на 21 юни. На 23 юни Европейският парламент ще гласува промяна на досегашната цел за преодоляване на климатичните промени, която предвижда намаляване на вредните емисии с 20% до 2020 г.
“Тези компании показват на практика, че борбата с климатичните промени и икономическият просперитет са взаимносвързани. По-силната политическа рамка е в интерес на икономиката заради инвестициите и възможностите, които тя може да отключи. В този смисъл, запазването на сегашната цел от 20% намаляване на емисиите до 2020 г. неминуемо ще доведе до задълбочаване на опасните промени в климата. Поставянето на цел от 30% е по-добро в икномически аспект и затова е логично то да бъде възприето”, твърди Тони Лонг, директор „Европейска политика” на WWF.
В цифрово изражение зад подписите на компаниите стоят повече от 3.8 млн. работници и служители и годишен оборот от над 1 трилион евро, което е равно на общия брутен вътрешен продукт на Полша, Швеция и Австрия.
Компаниите, подписали декларацията, представляват различни сфери на икономиката, всяка от които среща проблеми, причинени от климатичните промени. Чрез присъединяването си към инициативата те показват своята икономическа далновидност, заемайки активна позиция по отношение на проблема. В частност това означава оценка на факта, че бързият преход към нисковъглеродна икономика значително ще намали разходите на емисиите.
Компаниите, подписали декларацията, призовават изграждането на обща европейска политическа рамка. Тя ще стимулира иновациите и инвестициите, като например тези в областта на възобновяемите енергийни източници, които биха гарантирали енергийната сигурност на стария континент.
Така например, вносът на нефт и газ би могъл да се намали с 45,5 млрд. евро до 2020 г. Това означава, че използването на политики за енергийна ефективност и възобновяеми източници на енергия ще намали зависимостта на Европа от вноса на горива и ще контролира техните цени. В сумарно отношение, намаляването на вноса на нефт и газ може да бъде изчислено на повече от 600 млрд. евро годишно до 2050 г. . Средствата за тези инвестиции могат да бъдат осигурени от инструментите за управление на климатичните цели в Европа. Такъв инструмент например е търговията с емисии.
Според компаниите, подписали декларацията, засилването на мерките за борба с климатичните промени ще доведе до създаването на нови работни места. Изчисленията сочат, че до 2020 г. бройката им може да се покачи с 6 млн.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg