EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

7-месечен връх за бизнес активността

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7-месечен връх за бизнес активността

mail15:04 | 25.06.2019прегледи 546 коментарикоментари 0


Общата бизнес активност в еврозоната се ускори през юни до 7-месечен връх благодарение на подобрение на експанзията в сферата на услугите, което компенсира продължаващото свиване на промишлената активност и по-специално в Германия, показват предварителни резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Очакванията за бъдещата бизнес активност обаче са най-слабо оптимистични от близо пет години насам (от края на 2014-а година), тъй като мениджърите се притесняват от забавящия се глобален икономически растеж и от търговските войни.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, се повиши през юни до 7-месечен връх от 52,1 пункта спрямо 51,8 пункта месец по-рано и очакванията на финансовите пазари за подобрение до 52,0 пункта.

Индексът PMI, измерващ активността в промишленият сектор, се повиши слабо до 47,8 пункта от 47,7 пункта през май и прогноза за 48,0 пункта, но продължава да се задържа недалеч от 7-годишно дъно от 47,5 пункта, достигнато през март (най-ниско ниво от април 2013-а година). По този начин индексът остава на негативна територия (под важното ниво от 50 пункта) за пети пореден месец, което е ясен знак за запазване на тенденцията на свиване на активността в промишлената сфера.

В същото време обаче аналогичният индекс за сферата на услугите нарасна през юни до 53,4 пункта от 52,9 пункта през предходния месец и прогноза за по-скромно повишение до 53,0 пункта, достигайки най-високо ниво от седем месеца насам (от ноември 2018-а година).

Осреднените PMI индекси за второто тримесечие са по-добри от тези през първото тримесечие, но все още са вторите най-слаби от края на 2014-а година насам, отбеляза Крис Уилямсън - главен бизнес икономист в компанията IHS Markit. Той обаче допълни, че общият темп на разширяване остава слаб, като данните предполага, че БВП на еврозоната ще нарасне през второто тримесечие с малко над 0,2% спрямо началото на годината.

"Растежът е небалнсиран, тъй като промишленият сектор е все още в низходяща посока и ние разчитаме изцяло на сектора на услугите. Все още има редица поводи за опасения - слабото икономическо състояние, както вътрешно, така и на експортните пазари; търговски войни; по-слаби условия на глобално търсене, както и нарастващи геополитически рискове. Всичко това продължава да доминира в икономическата картина и води до намаляване на бизнес разходите, инвестициите и нагласите", допълни Уилямсън.

В същото време индексът, оценяващ общите бизнес нагласи в еврозоната за следващите месеци, се понижи през юни до 58,7 пункта от 59,8 пункта през май, достигайки най-ниско ниво на оптимизъм от октомври 2014-а година.

Малко по-рано днес агенция Markit представи и резултати от аналогични бизнес проучвания за двете водещи икономики в еврозоната, като бизнес активност в Германия стабилизира на нивото от май, докато тази на Франция се ускори до 7-месечен връх.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, остана през юни на нивото от 52,6 пункта, отчетно през май.

Промишленият PMI индекс се повиши до 45,4 пункта от 44,3 пункта през май, но остава недалеч от неговото многогодишно мартенско дъно на ниво от 44,1 пункта (най-ниско ниво от август 2012-а година насам), като това представлява свиване на промишлената активност в Германия за шести пореден месец (индекс под важното ниво от 50,0 пункта).

Индексът на активността в германската сфера на услугите обаче се ускори до двумесечен връх от 55,6 пункта спрямо 55,4 пункта месец по-рано.

На другия полюс са резултати от бизнес проучването за Франция, където общ PMI индекс нарасна рязко през юни до 7-месечен връх от 52,9 пункта спрямо 51,2 пункта през май. За разлика от Германия, промишлената и активността в сферата на услугите във Франция се подобриха съответно до 52,0 пункта (9-месечен връх) от 50,6 пункта през май, и до 53,1 от 51,5 пункта месец по-рано.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg