EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

6 млн. кв. м. замразени строителни проекти в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

6 млн. кв. м. замразени строителни проекти в България

mail10:00 | 03.11.2010прегледи 1065 коментарикоментари 0


Милена Ганчева
Замразените проекти на различни инвеститори в България са имали площ от 6 млн. кв. м. От тях 1.79 млн. кв. м са търговски площи, а 1.57 млн. кв. м са за офиси. Това съобщи управителят на GVA Sollers Solutions Добромир Ганев.
Замразените проекти са такива, по които няма стартирало строителство или то е било спряно за период по-дълъг от няколко месеца. В София инвеститорската активност беше най-висока. Затова е логично, че в София има най-много замразени проекти – 81, във Варненска област те са 79, в Бургаска са 48, а в Добрич 11, в Пловдивско – само 9. Добромир Ганев обяви още, че от замразените проекти вече има размразени. Тяхната площ е доста по-скромна. Те са само в София и имат площ от едва около 250 000 кв. м. „Това са предимно жилищни сгради с площ от 5000 до 10 000 кв. м”, обясни Добромир Ганев.
Факторите, от които зависи дали един проект ще бъде продължен са няколко. Първо – от макроикономическите показатели, от чуждестранните инвестиции, от политиката на банките да финансиране на проектите и на купувачите на имоти, от конкурентната среда и от предлагането в съответния сегмент – офиси, търговски площи, жилища и т.н. Според Ганев преди един проект да бъде размразен инвеститорите трябва да проучат нагласите на купувачите, защото те са се променили много през последните 2 г. Отминало е времето, когато се купува или наема всичко.
Управителят на GVA Sollers Solutions се надява размразяването на проектите да бъде постепенно. Така нямало да се стигне до пренасищане, което няма да бъде от полза за инвеститорите.
Според Ганев инвестициите в търговски площи ще останат печеливши. „Търговските центрове ще бъдат едни от най-успешните проекти, защото са най-търсени от клиентите и предпочитани от инвеститорите, въпреки че вече нямат 100% заетост на площите”, обясни Добромир Ганев.
Експерти от имотния бранш смятат, че в близко бъдеще ще се строят предимно жилищни сгради, и то със застроена площ до 10 000 кв. м.
От Камарата на строителите в България твърдят, че тази и следващата година ще са години на оцеляването за строителството у нас. Масово фирмите са съкратили заплати с по 20% или дори 30%. Част от фирмите, които се занимават със строителство на сгради вече преквалифицират служителите си, за да изграждат инфраструктура – пътища, пречиствателни станции и т.н.
Търсенето на големи парцели е слабо, а апетитните имоти, подходящи за търговските вериги за хранителни стоки вече били изчерпани. В селата около София били търсени парцели за еднофамилни къщи с цени от 20 000 до 50 000 евро. „Според купувачите сега цените са достатъчно ниски, за да направят изгодна сделка”, обяви управителят на агенцията за недвижими имоти „Шанс 96” Симеон Митев.
Управители на агенции за недвижими имоти очакват, че през втората половина на тази година броят на сключените сделки ще бъде по-голям в сравнение с първото полугодие. За този период са регистрирани 73 867 покупко-продажби в Агенцията по вписванията. Те са с около 15% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg