EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

50 хиляди туристи правят анхиалска сол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

50 хиляди туристи правят анхиалска сол

mail14:30 | 09.05.2012прегледи 393 коментарикоментари 0


Людмил Иванов, Черноморски фар
Музеят на солта в Поморие е единственият в България и Източна Европа, който е специализиран за производство на сол чрез слънчево изпарение на морска вода.
Той е открит през 2002 година, а на 2 септември тази година ще отбележи своя 10-годишен юбилей.
Основните направления, в които е работил музеят в това десетилетие логично са туристическите интереси като посетителите освен да разгледжат изложените експонати могат и да наблюдават на живо традиционната древна анхиалска технология за добиване на морска сол. В тази връзка, трябва да се отбележи, че за своето 10-годишно съществуване над 50 хиляди туристи са посетили природния обект в Поморие, като с всяка изминала година посещенията са в пъти повече. Към момента уредници в музея са Илия Кусев и Елена Йорданова, а работникът Николай Аликов е потомствен солар.

„Всяка година броя на хората, които идват тук се увеличава. Миналата година ни посетиха близо 11 хиляди туристи. През летните месеци работим с удължено работно време и не сме отказвали посещения дори извън неговите рамки. Идват хора от всякакви възрасти. От чуждестранните посещения най-много привличаме руските граждани. Те са най-любознателни от нациите, които летуват по българското Черноморие“, обяснява Илия Кусев.
През годините той е работил в тясна връзка с основоположеника на музея и неговия първи уредник доц. Милчо Скумов, който стои в основата на всичко постигнато. Именно доц. Скумов е реализирал проектите „Всичко за солта (АЛАС) 2001-2002″ и „Развитие на Музея на солта в Поморие като завършен обект на културния туризъм“ 2004-2005 година на европейската програма „Фар“, чрез които е създаден ествственият природен обект.
През годините уредниците са работили успешно и с отделни училища и университети от цялата страна като с тях са провеждани различни състезания и викторини.
През 2005 година Музеят на солта в Поморие е включен в „100-те национални турситически обекта“ поради прогресиращия брой посещения с всяка година. Спечелени са множество грамоти и отличия. Музеят е обявен и като най-атрактивния обект на една от туристическите борси в страната. Туристите имат възможност да наблюдават целия технологичен процес на добиване на сол.
„Доколкото имам информация, идеята за създаване на резервата „Стари анхиалски солници“ съществува още от края на 60-те години на миналия век, когато с градоустроиствения план е отреден терен от 22 декара за солниците. Целта е да бъде запазена и показвана тази древна технология за добив на сол“, разказа Кусев за самата предистория. – „Имаше и много снимков материал, който изчезна с времето при преместването на сградите преди ’89 година“, допълни той. В тази връзка за научно изследователската си дейност двамата с Елена Йорданова продължават да търсят стари архивни снимки и други материали, които да бъдат показвани на посетителите и гостите.
Чисто финансово Музея на солта никога не е имал затруднения и винаги е бил обезпечен. Община Поморие никога досега не е подценявала или подминавала неговите проблеми или изисквания.
Заключителната фаза при отбелязването на тази 10-годишнина ще бъде научната конференция на тема „Светът на солта“, която ще се проведе на 4 и 5 септември. Обявен е и конкурс за написване на есе „По пътя на солта“, като основен елемент е философията и генезисът на солта и историята на този район. Отличените творби ще бъдат прочетени в рамките на „Седмицата на морето“, която ще се проведе в Поморие. – „Предвиждаме и да предоставим материалната база на на художници, които да рисуват солниците, и всичко от музея, което представлява техен интерес“, разкриват още уредниците. Именно с тези три мероприятия, ще бъдат „духнати и 10-те свещички“ от съществуването на Музея.
Миналата година общината спечели и трети проект – „Поморие – туристическа атракция – град на солта, древна история и традиции“, който включва строителни и ремонтни дейности в района на солниците. Със средствата от него ще бъде ремонтирана беседката, ще се укрепи допълнително и самата сграда. За посетителите ще бъдат изградени и нови информационни табели в района.
 


Тагове: сол, туристи
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg