EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

50% от фирмите с ръст на заплати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

50% от фирмите с ръст на заплати

mail09:05 | 21.12.2017прегледи 18235 коментарикоментари 0


През 2017 г. спрямо 2016 г. с около 10% е по-малък делът на фирмите, отчели намаление на обемите на производство и продажби/обороти, а делът на деклариралите увеличение се запазва.

Това показват данни на онлайн-допитване до членовете на БСК относно състоянието на бизнес средата и предприятията през изтичащата година, както и очакванията им за следващата календарна година. Проучването е проведено в периода 10 ноември – 10 декември 2017 г. и обединява отговорите на 790 участници, по-голямата част от които собственици и управители на предприятия (92%), а 8% са служители, упълномощени да попълнят онлайн анкетата.

Достъпът до външни пазари за фирмите остава относително непроменен през 2017 спрямо 2016 г.

По отношение на работните места тенденцията е положителна – през миналата година всеки трети анкетиран (34%) е споделил, че през годината е намалил броя на работниците си, но през 2017 г. отговорилите по този начин са 20%. Успоредно с това, над половината анкетирани декларират, че през 2017 г. са увеличили работните заплати в своите предприятия.

 Докато през 2016 г. класацията на инвестиционните приоритети беше „човешки ресурси – нови мощности – нови продукти“, то през 2017 г. относително най-голям ръст бележат инвестициите в нови продукти, следвани от човешките ресурси.

 През 2017 г. с относително най-голям процент се увеличават задълженията на бизнеса към финансови институции, а задълженията към бюджета, към персонала и към контрагенти намаляват спрямо предходната година.

 Слабо подобрение спрямо 2016 г. се отчита и по отношение на просрочените несъбрани вземания, макар че все още е висок процентът на нарастване (32%) на неполучените вземания от контрагенти. Спрямо 2016 г. сериозно намаляват несъбраните вземания от държавни/общински администрации и предприятия.

 Притеснителен е фактът, че делът на просрочията за период над една година се увеличава почти двойно – от 28% през 2016 г. на 41% през 2017 г. Сред просрочията над една година най-много са в сектора на услугите, а най-малки са просрочията (1-3 месеца) в преработващата промишленост.

 По отношение на работната ръка се запазва тенденцията на сериозен дефицит на тесни специалисти и изпълнителски състав, за сметка най-вече на административен и помощен персонал. Най-голям „глад“ за работна ръка отчитат предприятията от сферата на услугите и тези от преработващата промишленост, а най-малко притеснения по отношение на човешките ресурси имат в селското стопанство.

 Най-често срещаните дефицити у работната сила са реалистичната самооценка и очаквания за реализация, техническите/технологичните компетенции и мениджърските/лидерските умения. Изключително ниска остава и удовлетвореността от дисциплината (вкл. технологичната и организационна), както и от желанието за учене през целия живот и желание за развитие и професионално израстване.

Като цяло, преобладават средните (3) и по-слаби (2) оценки за всички посочени в анкетата качества на работната сила.

Сравнително най-високо са оценени способностите за работа в екип, езиковите и комуникативни умения.

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg