EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

50% от пилешкото е вносно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

50% от пилешкото е вносно

mail12:08 | 13.07.2017прегледи 9395 коментарикоментари 0


Около половината от птичето месото, което ядем е вносно, научи в. „Монитор“. Според Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите, не малка част от вносното месо след първична преработка у нас отиват за реекспорт, като в България остават по-некачествените, които се използват основно за колбаси.
Причината е, че родното производство не може да задоволи нуждите на преработвателите от вътрешности, използвани за направата на пастети.
„Импортът на птиче месо идва основно от Полша и малка част от Румъния“, обясни браншовикът.
След 2012 г. е имало спад в производството на пилешко месо и яйца в България, заради въведените от ЕС изисквания за хуманно отношение към птиците и подобряване на условията им на отглеждане. Причината е, че българските птицевъди не са успели бързо да реконструират птицефермите и да осигурят по-големи площи. В момента обаче цялото ни птицевъдство спазва принципите на хуманното отношение към и е „щастливо“, твърди Белоречков.
Данни от статистиката на земеделското министерство показват, че през миналата година консумацията на пилешко месо у нас е била около 170,5 хил. На лице от домакинството потреблението е 10,8 кг, което е с 3,6% под количеството, отчетено през 2015 г. В същото време общата консумация е с 2 хил. т по-висока, като ръстът е за сметка на по-големите количества птиче месо изядени в заведенията за обществено хранене.
Поради голямото предлагане на птиче месо, през 2016 г. потреблението на този вид месо в ЕС нараства с 4% спрямо 2015 г., до 23,7 кг на глава от населението, отчасти замествайки консумацията на свинско. През 2017 г. се очаква ръстът на консумацията на птиче месо в Общността да се забави до по-малко от 1%.
Цените на дребно на замразените пилета към края на полугодието са били около 4,80 лв./кг или с 2,6% по-ниски на годишна база. Подобно на предходни години, през цялата 2016 г. и от началото на 2017 г. цените на производител на замразени бройлери в България се движат съществено под средното ниво за ЕС. По данни на ЕК бройлерите в българските птицекланици за 2016 г. се продават средно по 144,52 евро/100 кг без ДДС (282,66 лв.) - с 19% по-ниска спрямо средната цена за ЕС. През отделните месеци тази разлика варира от 15% до 21% и е най-висока през май.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4098