EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

50 електромобила по улиците на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

50 електромобила по улиците на България

mail07:30 | 11.06.2013прегледи 1114 коментарикоментари 0


В страната към момента се шофират над 50 електромобила, каза Мартин Заимов, председател на Българска асоциация "Електрически превозни средства". От тях закупените нови коли са около 25, по брой ги следват внесените "втора ръка" електромобили. Има и малък брой конвертирани - това са нормални автомобили, чийто двигател е заменен с електрически и са добавени батерии, разказа Заимов.
Към момента собствениците на електромобили са освободени от местни данъци. Те ползват безплатно Синята и Зелена зона за паркиране в центъра на София и останалите градове с ограничителен режим за паркиране. Заимов отбеляза, че има хора, които не искат много да афишират, че ползват електрически автомобили.
Интересът към електромобилите у нас нараства пропорционално на успеха им в света и Европа, коментира Заимов. Ръстът е по-малък от очаквания, но въпреки това е много  сериозен, смята специалистът. Разчитам догодина да има вече 100-150 автомобила в страната и съответно станциите за зареждане да се удвоят, каза той. Зарядните станции за електромобили у нас, които се намират на публични места и разполагат с място за паркиране, са около 20, а за София - 12. Малко хора се замислят, че електрическите превозни средства имат милиони места за зареждане, това може да е във всеки контакт, коментира председателят на асоциацията. По думите му за изграждането на нови мощни станции за бързо зареждане трябва да има участие и от публичната власт, която да осигури подходящи места. Повечето електромобили, които се карат тук, са купени от бизнеса и се ползват за придвижване на служителите, отбеляза Заимов. Като пример той даде голяма компания за куриерски услуги у нас, която е поръчала 20 пикапа. Очакванията му за развитие на пазара на електромобилите у нас също са свързани с бизнес цели.
Цените на новите електромобили към момента са над 45 хил. лева, които не са по джоба на средностатистическия българин, пък било то и зеленомислещ. За електромобил "втора ръка" на няколко години, с относителна сигурност на поддръжката трябва да се заделят около 20 хиляди лева, коментира Заимов. Конвертираните биха могли да бъдат и по-евтини, но там усилията за поддръжката са много по-сериозни, добави той.

За хората, които мислят "зелено", придвижват се основно в града и не разполагат с много средства, добър вариант са електрическите скутери и мотори. Те са сравнително безшумни, не отделят вредни газове и могат да изминат пробег от 30 до 50 км с едно зареждане на батерията. Максималната скорост, която развиват е от 35 до 60 км в час, а цените им са средно от 1 300 до 2 600 лева. Още по-евтини са електрическите велосипеди.
 

източник:БТА
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048