EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

5% от българите си позволят всичко, което поискат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5% от българите си позволят всичко, което поискат

mail13:50 | 22.02.2012прегледи 1092 коментарикоментари 0


Към настоящия момент се регистрира едно видимо и много силно разслояване на населението показва проучване на агенция ПРОГРЕС консулт. Голямата част от него или прогнозира продължаващо влошаване на финансово-материалното си състояние, или – стагнирането му на сравнително ниското равнище, достигнато през периода 2009-2010 г.
В противовес, за първи път след най-тежкия период, се наблюдава разрастване на групата от населението, която декларира финансово състояние, позволяващо й да разполага с почти всичко, което й е нужно или което пожелае. В периода 2009-2010 година тази група се беше свила до около 3% от цялото население, а сега вече отново превишава границата от 5%. Това е белег, че поне тази група е успяла да се стабилизира или – в още по-добрия случай, че подобряването на нейното финансово състояние е първият признак за възможно начало на подобряване на цялостната ситуация – което обаче едва ли ще стане по-различимо преди края на студения сезон.
Какво още показва проучването на агенцията?
Все още няма сериозни белези да настъпи очакваната позитивна промяна във възможностите и в реалното потребителско поведение на населението на България.
Изменението конкретно спрямо предходния период – първото полугодие на 2011 г., е леко позитивно, но крайно недостатъчно, за да компенсира огромния срив от периода между първото полугодие на 2009-а и първото полугодие на 2010 г. Единственото позитивно нещо в цялата ситуация е, че поне няма връщане към стойностите на индекса на потребителската среда от посочения най-тежък период. Пълзенето на индекса през последните 18 месеца около близки стойности не дава сериозни надежди за скорошно възраждане на потребителското търсене, което да енергизира икономиката – особено като се вземе под внимание, че започва принципно по-неблагоприятният студен сезон, в който разходите на населението за издръжка на живота чувствително се покачват, а това ще даде допълнително отражение на и без това редуцираното търсене.
В този план ясно е видим дисонансът в оценките на потребителите за сегашното ми положение – и за състоянието на икономическата среда като цяло, и прогнозите за развитието на доходите и цялостното им финансово състояние в непосредствено следващите месеци. По отношение на параметрите на сегашната ситуация се регистрират някои – макар и слаби – белези на повишаване на позитивните оценки. Същевременно обаче, спрямо предходния период рязко нарастват очакванията за намаляване на доходите в следващите месеци. Практически тези прогнози се връщат към равнищата от най-лошия досега период между 2009 и 2010 г. Само веднъж – в средата на 2009 г., делът от населението на страната, което е декларирало известни перспективи за подобряване на доходите си, е падал под границата от 5%; за втори път това се наблюдава сега.
Допълнителна много тежка спирачка пред продажбите на стоки и услуги за населението ще бъде поредната динамика в нагласите за разпореждане със свободните средства – като посоката на тази динамика се запазва, но темпът й драстично се задълбочава. От момента, в който населението започна реално да изпитва на гърба си отраженията на икономическата криза, рязко намаля ориентацията към каквито и да било покупки и вложения в различни финансови инструменти, за сметка на силната преориентация към предоставянето на свободните средства на банките. Понастоящем делът на посочванията на банките като предпочитано убежище за парите достига абсолютния си максимум, който изобщо е регистриран от момента на деноминацията на българския лев насам.
Данните са от национално представително за пълнолетното население на страната маркетингово проучване, проведено от Прогрес консулт през Декември сред 1045 граждани.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053