EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

480 лекари годишно емигрират

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

480 лекари годишно емигрират

mail10:45 | 26.02.2014прегледи 1059 коментарикоментари 0


Средно по 480 лекари на година заминават да търсят реализация в чужбина, основно в Германия (41% за 2013 г.) и Великобритания (26% за 2013 г.). Тези данни съобщи д-р Юлиан Йорданов, зам.председател на БЛС на семинар, на който бяха обсъдени някои от най-важните проблеми в системата на здравеопазването. Като възрастово разпределение близо 50% от лекарите са на възраст между 46 и 60 г. Най-много удостоверения за лекари са издадени за Великобритания, Германия и Франция, следвани от Испания, Ирландия, Швеция, Норвегия, Италия и Белгия. Тук също има известна промяна през последните години, Германия заема първо място през 2011, 2012 и 2013 година.
zoom_sss
Променя се характеристиката на заминаващите по възраст и специалности. През последните две години се увеличава броят на новозавършилите и на тези без специалност, съответно се увеличава броят на заминалите до 35 годишна възраст. Освен традиционните анестезиология, акушерство и гинекология, хирургия, се включват нови специалности – психиатрия, патология, образна диагностика, офталмология.

Сред основните причини българските лекари да потърсят реализация в чужбина се нареждат не само ниските доходи, но и липсата на възможност за кариерно развитие и неудовлетвореността от здравната система в страната като цяло.
Причини, според анкетата, проведена от БЛС през 2013 г.

Липсват точни данни за емиграцията, както и система и ресурси за наблюдение на явлението, в т.ч. за реализацията на здравните кадри в чуждите здравни системи и на завърналите се от емиграция в нашата страна. България ( БЛС) издава удостоверения на лицата, придобили професионална квалификация по медицинска професия в България, които желаят да упражняват професията си в друга страна – членка на ЕС и съхранява тези данни. В същото време сертификатите за работа в чужбина носят информация само за намеренията за емиграция.
Няма данни колко от лицата, на които е издадено удостоверение, действително отиват в друга държава, получават признаване на професионалната си квалификация и започват работа по специалността си.
Няма информация и за завърналите се от емиграция или пребиваване по някакъв повод в друга държава. Това е така по две причини: лекарите на които са издадени сертификати запазват своето членство в БЛС и не се отписват от регионалните колегии. Съответно при завръщането си не го възстановяват. Спорадична информация има само от тези , които са замразили своето членство и при завръщането си го възстановяват.

Към 2013 г., лекарите в България са 31 366, като голям процент от тях са на възраст между 46 – 50 години (48.4%), а разпределението им по региони е силно дисбалансирано (на места дори липсват определени специалисти). Това създава проблеми при работата на медицинския персонал и затруднява достъпа на населението до медицински грижи.
zoom_sss

Още негативни последици
•Средната възраст на общопрактикуващите лекари у нас е 52 години.
•Страната започва да изпитва недостиг на лекари специалисти-резултат значителен брой незаети лекарски длъжности не само в непривлекателните райони.
•Значителният брой млади, способни лекари сред емигрантите влияе върху количествената и качествена осигуреност на българското население с лекари, води до застаряване на лекарския състав, възпира естествения процес на кадрово обновление.

Като възможно решение на проблема, д-р Йорданов посочи определянето на реалните нужди в здравеопазването по региони и разработването на информационна система за регистриране и мониториране на персонала.

Източник: БЛС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg