EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

46 млрд. евро е сивият сектор в Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

46 млрд. евро е сивият сектор в Румъния

mail16:00 | 08.10.2009прегледи 669 коментарикоментари 0


Над 30 на сто от БВП е делът на сивия сектор в румънската икономика, според проучване на консултантската компания AT Kearney, цитирано днес от румънския вестник "Котидианул".
Според проучването делът на сивата икономика в Румъния миналата година възлиза на 33 на сто от брутния вътрешен продукт, т.е. на 46 милиарда евро. Това поставя страната на пето място в Европа след Естония и Хърватия, чиито сив сектор на икономиката е 35 на сто от БВП. Делът на сивата икономика е най-голям в България и Латвия, съответно 36 на сто от БВП.
Средното европейско равнище на дял на сивата икономика от БВП е 16 на сто. Сивият сектор е най-малък в Австрия и Швейцария, според цитираното проучване.
Румънското министерство на транспорта възнамерява да похарчи 6,5 милиона евро за три влака, които могат да се движат с 200 км в час, информира днес вестник "Журналул национал". Единият от влаковете даже вече е купен за сумата от два милиона евро, въпреки че окаяното състояние на железопътната инфраструктура няма да позволи на "болида" да работи с пълния си капацитет.
В Румъния влаковете не могат да се движат дори с минималната скорост, определена от европейското законодателство, отбелязва изданието.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg