EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

+45 дни лиценз за Huawei в САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+45 дни лиценз за Huawei в САЩ

mail19:48 | 17.02.2020прегледи 1512 коментарикоментари 0


САЩ удължиха с още 45 дни - до 1 април, временния лиценз на Huawei, позволяващ на американските компании да правят бизнес с китайския технологичен гигант.

Целта е да се предостави малко повече време на американските фирми да намерят алтернативи на китайската компания, която продължаваща да се счита от администрацията на Белия дом за заплаха за националната сигурност на страната.

Продължаването на временния лиценз е наполовина от предишните подобни удължавания по 90 дни, предоставени от Министерството на търговията на САЩ през май, август и ноември 2019 година.

Huawei беше поставена в т.нар. "черен списък" на САЩ от май миналата година. В същото време президентът Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, която по същество забранява дейността на дружеството в САЩ в светлината на опасения за националната сигурност с оглед на опасения, че Huawei има тесни връзки с китайското правителство. Huawei многократно отрече подобни обвинения.

"Временният лиценз се удължава отново, за да се предотврати прекъсването на съществуващите мрежови комуникационни системи в провинциалните райони на САЩ и да се разрешат мерките за глобалната мрежова сигурност", заяви в четвъртък Министерството на търговията.

"Удължаването за 45 дни е необходимо, за да се даде възможност на съществуващите далекосъобщителни доставчици - особено на тези в провинциалните райони на САЩ, да продължат временно и сигурно да експлоатират съществуващите мрежи, докато идентифицират алтернативи на Huawei за бъдеща експлоатация“, се казва в съобщението.

Решението с повдигнати от Източния районен съд на Ню Йорк обвинения спрямо Huawei за "конспирация за рекет", за кражба на търговски тайни и заобикаляне на санкциите срещу Северна Корея.

Други обвинения на Нюйоркския съд включват конспирация за извършване на банкови измами, конспирация за измама на САЩ, конспирация за нарушаване на Закона за международните спешни икономически сили (IEEPA), конспирацията за пране на пари и заговора за възпрепятстване на правосъдието.

Huawei осъди повдигнатите от САЩ обвинения в рекет

Huawei Technologies Co. Ltd. направи медийно изявление, в което осъди решението на САЩ да обвинят компанията в рекет и кражба на търговски тайни.

Китайският телекомуникационен гигант обеща да докаже, че обвиненията са "неоснователни", твърдейки, че процесът на съда в Ню Йорк е започнал с цел премахване на конкуренцията, а не за налагане на закона. В допълнение компанията разкритикува новите обвинения, определяйки ги като опит за "безвъзвратно увреждане на репутацията на Huawei.


Тагове: Huawei, САЩ, лиценз
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg