EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

42,8% от нас подкрепят сивата икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

42,8% от нас подкрепят сивата икономика

mail06:20 | 24.04.2019прегледи 790 коментарикоментари 0


42,8% от българите са съгласни да се осигуряват на по-малка сума, а остатъка от заплатите си да получават на “ръка”. Това показва научноизследователски проект “Икономиката в сянка като девиантно поведение” (2016-2019), който е направено от екип учени от Института за изследване на обществата и знанието – БАН. В проучването са участвали 1000 анкетирани над 15 години.

От тях 18,8% са изцяло съгласни, а 24% са до известна степен.

Без договори са съгласни да работят 36,8% от анкетираните.

Почти толкова са и българите, които са склонни да дадат подкуп или да направят услуги на лица, от които зависи спечелването на сделка.

Не е толкова важно дали имаш договор, а колко пари ти влизат в джоба в края на месеца, смятат 49% от анкетираните. 37% пък са изцяло съгласни, че с честност и труд не може да се изкарат много пари.

56,9% от отговарящите са отговорили, че за нищо на света не биха погазили закон, дори и да виждат, че от това ще имат материална полза. 65% са убедени, че всички закони трябва да се спазват.

Поне половината от българите изпитват много сериозни съмнения по отношение на качеството на законите - намират ги занеадекватни, нерелевантни и трудни за приложение. Само 31,9% смятат, че повечето законови норми са добре написани и са напълно приложими за реалния живот.

Като цяло може да се обобщи, че българинът става все по-критичен към качеството на законодателството, обясни проф. Емилия Ченгелова.

Българите с по-високо образование са по-склонни да спазват законодателството, отчита проучването.

Наблюдава се и друга тенденция когато поради високия си образователен статус до такава степен добре познават законите, че откриват възможности за тяхното нарушаване без заплаха от санкции. Младите хора - особено тези до 25 г., са най-критично настроени към законодателството и в най-малка степен са склонни да го спазват, обясни проф. Емилия Ченгелова.

69% от българите над 66 г. за нищо на света не биха погазили закона.

81% от българите са фиксирани в преследване на материалното и на лични материални изгоди, и не се интересуват от идеални и висши цели, обобщи проф. Ченгелова.

Между 28 и 30% е делът на сивата икономика у нас, като по този показател държавата е на едно от челните места в Европа./24 часа


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg