EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

40% от аптеките не проверяват за фалшиви лекараства

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

40% от аптеките не проверяват за фалшиви лекараства

mail07:33 | 20.08.2019прегледи 549 коментарикоментари 0


От 9 февруари в ЕС работи система за разпознаване на фалшивите лекарства. Тя задължава аптеките преди да продадат дадено лекарство с рецепта, първо да го сканират и проверят дали е истинско. За целта аптеките трябваше да купят специален четец и нов софтуер. Въпреки че от здравното министерство дадоха 6-месечен гратисен период, в който да не се налагат санкции, оплакванията на потребители продължават. По данни на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) все още 40% от аптеките не сканират лекарствата за фалшификация.

Ефектите

Верификацията на лекарствата е процес, който обхваща всички страни от ЕС. В България фармацевтите са информирани за новата система още от 2011 г., а от 2016 г. има и европейски регламент, който трябва да се спази. С него пациентите ще бъдат по-спокойни, че купуват качествени лекарства. Според данни на здравното министерство на територията на страната функционират 3 600 аптеки, като 2 400 от тях имат договор с Националната здравноосигурителна каса, т.е. работят с компютри и специализиран софтуер. Тези търговци на дребно е необходимо единствено да си закупят четец, чиято стойност е между 180 и 200 лв., и еднократно да заплатят сумата от 50 лв. за свързване със системата.

Отклоненията

Едва три месеца след старта на системата обаче български търговец се е оказал замесен в първия случай на фалшифициране на лекарства за онкоболни. Четири опаковки от едно лекарство са били изнесени от България за Холандия, а случаят е бил засечен от европейската система за проверка на лекарствата.

Активни потребители се оплакват, че заради новата система фармацевти отказват да им продават лекарства на блистери. Според експертите, пациентите трябва да са спокойни, че след верификацията ще си запазят правото да си купуват лекарства на блистери, тъй като когато се дава част от опаковката, проверката на кода става в началото и не е необходимо и следващите части от нея да влизат в системата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg