EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

4% ръст на БВП през Q2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4% ръст на БВП през Q2

mail11:05 | 07.10.2022прегледи 583 коментарикоментари 0


През второто тримесечие на 2022 г. брутният вътрешен продукт (БВП) се повиши с 4 на сто на годишна база при забавяне на растежа на вътрешното търсене, пише в редовния месечен обзор на икономиката, направен и публикуван днес от Министерството на финансите на България.

По-ниското доверие на потребителите доведе до спад на потреблението на стоки за дълготрайна употреба и в резултат на това нарастването на потреблението на домакинствата се забави до 2,1 на сто.

Инвестициите в основен капитал намаляха с 8,1 на сто, но за второ поредно тримесечие това понижение бе компенсирано от увеличението на запасите на фирмите,  а общите инвестиции се увеличиха с 18,1 на сто. Най-вероятно високата несигурност и очакванията за по-нататъшно увеличение на цените са довели до натрупване на запаси от страна на фирмите, отчитат експертите на МФ.

През първите седем месеца на 2022 г. по Консолидираната фискална програма (КФП) бе отчетен излишък от 1 на сто от прогнозния БВП.

Държавният дълг в края на юли възлезе на 20,6 на сто от прогнозния БВП, при 22,8 на сто от БВП година по-рано, посочват финансовите експерти. 

Растежът на износа на стоки и услуги се ускори до 10,7 на сто, но бе изпреварен от нарастването на вноса с 16,6 на сто, пише в документа.

През юли промишленото производство нарасна с 15,7 на сто на годишна база. Растежът бе движен от производството на енергийни продукти, добивната промишленост и производство на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти. Растежът на оборота в промишлеността бе 69,7 на сто, като продължава да бъде движен от енергийните, хранителните продукти и металите. Индексът на строителната продукция се понижи с 3,8 на сто. При оборота в търговията на дребно бе регистриран спад от 0,7 на сто след отчетено намаление при търговията с хранителни стоки.

През август показателите за бизнес климат и доверие на потребителите отчетоха понижение. Индикаторът за бизнес климата спадна с 3,4 пункта поради влошаване на оценките във всички сектори. Очакванията за производството в промишлеността и продажбите в търговията на дребно бяха по-резервирани. Потребителското доверие се понижи с 1,3 пункта поради влошаване на очакванията за финансовото състояние на домакинствата, отчитат още от Министерството на финансите. 

През второто тримесечие заетостта регистрира годишен ръст от 1,3 на сто. Броят на заетите е над 3,559 млн. души. Ръстът на заетостта в страната се дължи изцяло на услугите, където почти всички икономически дейности отчетоха годишен ръст в броя на работните места. На практика всички дейности в услугите (с изключение на "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство"), както и строителството са възстановили заетостта си от периода преди пандемията от КОВИД-19, пише в месечния обзор на МФ.

Годишният темп на инфлация се повиши с 0,1 процентен пункт до 15 процента през август. Основната част от повишението е формирано от храните и енергийните стоки, като поскъпването при хранителните продукти и безалкохолните напитки достигна 24,1 на сто на годишна база, докато при енергийните стоки бе наблюдавано забавяне за втори пореден месец до 32 на сто. Базисната инфлация продължи да се ускорява до 12,1 на сто. 

Кредитът за частния сектор продължи да се ускорява през юли и годишният му растеж достигна 13 на сто при 12,6 на сто в края на юни. Основен принос за по-бързото му нарастване имаха кредитите за нефинансови предприятия, чийто ръст достигна 11 на сто, и по-специално овърдрафтът и краткосрочните кредити. Нарастващото търсене на ликвидност от нефинансовите предприятия може да се свърже със запасяване с материали поради опасения от продължаващо нарастване на цените.

Кредитите за домакинства се ускориха минимално от 14,7 на сто през юни до 14,9 на сто в края на юли. Потребителските кредити нараснаха с 13,1 на сто, в синхрон с лекото подобрение на потребителското доверие през месеца, докато жилищните кредити запазиха темпа си на растеж от юни - 18,2 на сто. Среднопретегленият лихвен процент по кредити за нефинансови предприятия се понижи през юли с 11 базисни точки  (б.т.) до 2,46 на сто, докато цената на потребителските кредити нарасна с 59 б.т. до 8,12 на сто. Среднопретегленият процент по жилищните кредити остана без промяна спрямо предходния месец на ниво от 2,51 на сто.

Средната възвръщаемост по срочни депозити стана положителна през юли (0,21 на сто), като увеличението беше основно за сметка на повишението на процентите по депозити на нефинансови предприятия, включително значително нарастване на лихвите по депозитите в щатски долари. 


Тагове: БВП, ръст
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg