EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

4 е-услуги за бизнеса и общините

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4 е-услуги за бизнеса и общините

mail11:45 | 30.04.2013прегледи 930 коментарикоментари 0


Министерството на регионалното развитие и благоустройството започва предоставяне на четири електронни услуги за гражданите, бизнеса и общините. До края на месец май ведомството ще въведе и електронен документооборот или т.нар. безхартиен офис. От днес услугите ще са достъпни в тестов вариант от интернет страницата на министерството. Така всеки ползвател ще може да ги пробва и да дава сигнали за технически препоръки. След месец услугите ще стартират в пълния си вариант.
С предоставянето на четирите услуги гражданите, бизнесът и общините ще могат по електронен път да заявяват издаването на най-използваните и отнемащи най-много време разрешения, издавани от МРРБ.

Това са разрешения за оценяване на съответствието на строителни продукти и за разрешения за издаване на технически одобрения, одобряване на технически и работни инвестиционни проекти за обекти на техническата инфраструктура с обхват и значение за повече от една област и за обекти с национално значение и издаване на разрешения за строеж за обекти на техническата инфраструктура с обхват и значение за повече от една област и за обекти с национално значение. В рамките на проекта се разработва и внедрява електронен публичен регистър на издадените предварителни разрешения за строеж в свлачищен район. Само за издаването на разрешение за оценяване на съответствието на строителни продукти са издадени над 1100 сертификата през 2012 година, а за услугата предварителни разрешения за строеж в свлачищен район средно на година се издават 120-130 услуги.
„Четирите услуги са важни, защото сега хората от всяка точка на страната ще могат да подават заявленията си, а не да носят в МРРБ тежките кашони, особено при големите проекти. Това ще ускори нещата и вътре в министерството, защото няма да има нужда да се копират и разнасят за съгласуване тези масиви от хартия и така времето ще бъде съкратено на половина“, каза на пресконференция министър Захариева и добави, че гражданите ще получават по-качествени услуги и ще могат да проследяват по всяко време на какъв етап е тяхната услуга и съответно ще могат да пестят време и пари.
Ползвателите на услугите ще могат да ги заявяват независимо от времето и мястото в страната. Това ще доведе до спестяване на време за потребителите, ще подобри отчетността и прозрачността при предоставяне на услугите. Като първи видим резултат времето за обработката на документи ще се намали два пъти, а капацитетът на администрацията за обработка на документите ще скочи двойно.
Заявяването на електронните услуги ще бъде лесно за крайните клиенти като единственото изискване е заявителят да разполага с квалифициран електронен подпис.
Разработването на електронните услуги покрива напълно изискванията на Закона за електронното управление. За по-голяма сигурност на електронните транзакции е извършен и сертификационен одит на системата за управление на качеството и информационната сигурност. Предстои до две седмици тя да бъде сертифицирана по ISO 27001 и ISO 9001, което гарантира качеството и сигурността на административните и електронните услуги.
Електронните услуги са разработени в рамките на проект „МРРБ – ефективна, модерна и прозрачна приходна администрация в услуга на гражданите и бизнеса”, финансиран по ОП „Административен капацитет“.
Работата по прозрачността на институциите ще продължи. Следващият важен проект ще бъде електронно досие на голям инфраструктурен проект - Лот 2 на автомагистрала „Струма“. „Избрахме този сложен проект заедно с партньорите от Камарата на строителите в България, за да покажем, че няма пречки практиката на прозрачност на проектите в строителството да бъде въведена най-скоро“, каза министър Захариева. Електронното досие ще бъде достъпно през сайта на АПИ, където в реално време ще могат да бъдат проследявани всички стъпки от дейностите по трасето./МРРБ
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg