EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

4 тона/дка среден добив на малини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4 тона/дка среден добив на малини

mail09:01 | 09.05.2018прегледи 2197 коментарикоментари 0


Над 200 малинопроизводители, научни работници и фирми от 24 държави участват в тридневната световна конференция и изложение в село Арбанаси до Велико Търново. През миналата година България е имала около 2200 хектара с малинови насаждения, от тях 1863 хектара са плододаващи. Средният добив на малини в България е 4 тона от декар.

Попово, Лозница, Самоков, Троян и Пловдив са регионите с най-много малинови полета. Производството и преработката на малини има своите технологични новости и иновации, както и проблеми.

"Малиновите полета са едни от най-рисковите насаждения, защото са силно податливи на климатичните промени. Опазването на културата от градушки може да стане по технологичен начин с иновативно оръдие. Защитната площ на съоръжението е 800 декара. Оръдието е испанско производство и струва 39 000 евро, за покупката му може да се кандидатства по еврофондовете", обясни Марин Динков и допълни:

"Има над 800 оръдия, инсталирани в над 20 държави. Работи с ацетилен газ. Генерира шокови вълни, които се напластяват в атмосферата и така, когато градушката пада над градината, реално се затопля и се разтопява, пада под формата на дъжд. Ако трябва да направим съпоставка с мрежите против градушка, мрежите против градушка излизат около 1000 лева на декар. Това означава, че тази машина е рентабилна даже и за 70 декара".

На световната среща изложение на малинопроизводителите в Арбанаси беше представен американски комбайн за бране на малини и рози. Цената му е 158 хиляди долара. При механизираното бране на малини бракът е не повече от 2 %, посочи Стоян Хараланов:

"Машината бере с производителност 120 до 150 килограма на час, идеален заместител на най-големия проблем в сектора, а именно човешката работна ръка. При Бране с този комбайн загубите са изключително минимални, говорим си за нещо от порядъка на около 2 процента. Погазване, потъпкване вече се случва, когато самият комбайн не е самоходен, а той е прикачен тип, т.е. трябва да бъде вързан към трактор".

Над 70 на сто от продукцията от малини у нас се замразява, около10% отиват за сокове и 20 на сто се влагат в мармалади. У нас 112 предприятия преработват ягоди и малини, като 80% от продукцията се изнася за Западна Европа и Америка. На изложението в Арбанаси са представени и линии за щадящо замразяване на малини и оптически сортировачи за замразени малини, разказва Ирина Филипова:

"Отделят всички малини с дефекти – мухъл, пригор, листа, дръжки, клечки, семки, механични примеси, чужди тела щадящо за замразена малина, защото малината не може да се сортира, когато е свежа като чупливост и чувствителност на плода. В България вече има доста фирми, които замразяват малини и ползват фризери за замразяване в линия, а не статични камери, както и оптически сортировачи".

"Най-малкият фризер е около 200 000 евро, а най-малкият сортировач е близо 140 000 евро. Линиите може да бъдат купени по мярка 4.2 – за модернизация на предприятия за преработка на земеделски продукти, която е отворена до 16 май. Може да се ползва и национално финансиране от държавите производителки", поясни Ирина Филипова.

Сортиращите машини от Белгия могат да бъдат купени с белгийски експортен кредит, който не е субсидия, но облекчава изплащането на машината в рамките на 4 години разсрочено плащане, което е удобно, защото клиентът може да ползва машината, да работи и да изплаща с резултатите от продажбите. 

Европейският пазар може да поеме около 300 000 тона малини, а производството е над 500 000 тона годишно, което доведе до рязък спад на цените с до 40 % в последните години, коментираха производители и преработватели. Най-тежкият проблем при българските малинопроизводители е липсата на работна ръка, посочи Найден Петров от Поповско, член на Управителния съвет на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

"Няма работна ръка в България, държавата ги изнася, Бюрото по труда ги изнася в чужбина, а в България няма берачи на малини. Заплащането ли е проблемът? Може би, да. Ние продаваме малините на 2 лева, а в чужбина струват 5 паунда в Англия. Когато берат, те са си на килограм – горе-долу на лев, те вземат половината от цената, която струват малините, докато там могат да си позволят всякаква цена. Цената е 5 паунда минималната. Как се справяте с недостига на работна ръка по време на кампания? Обикаляме в радиус от 100-200 километра и търсим работници. Предвид кризата и с цените, и с работната ръка, увеличават ли се, намаляват ли малиновите насаждения в България? В момента се задържат на едно ниво, но ако кризата продължи повече от година-две, ще започнат да намаляват". 

Частична загуба на реколтата от лятна малина очакват производителите от бранша. Сериозни поражения по посевите оказали последните дъждове и снегове, които причинили измръзване на растенията. В същото време от Министерството на земеделието и храните отчетоха почти двойно увеличение на продукцията за последните години. /БНР, снимка: ЕП


Тагове: малини, добив
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg