EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

365 дни протест, 365 дни огради

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

365 дни протест, 365 дни огради

mail06:10 | 15.06.2014прегледи 1741 коментарикоментари 0


В София бе отбелязана една година протести. Протестиращите развяваха знамена и лозунги, един от които с надпис: „ДАНС no more”. Имаше много деца заедно с родителите си. Към протеста се присъединиха представители на „Ранобудните студенти”. Протестът е по повод една година от протестите в страната срещу правителството - "#ДАНСwithme!"

На 14 юни 2013 година по предложение на премиера Пламен Орешарски парламентът избра без дебати и за по-малко от 15 минути депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС. Още същата вечер пред Министерски съвет се събраха над 10 хиляди души, като многолюдните протести продължиха месеци в центъра на столица, като основно искане на протестиращите бе "Оставка" на кабинета „Орешарски".

Протестът срещу правителството на Пламен Орешарски започна от Министерски съвет в столицата. С голям плакат "365 дни протест, 365 дни огради" протестното шествие се отправи към Народното събрание, където отново спря и хората започнаха да скандират "Оставка". Протестиращи замеряха с домати и пиратки сградата на парламента. Те бяха помолени учтиво от органите на реда да престанат. Не се стигна до арести. 

Скандиранията - "оставка”, „Кой предложи Пеевски” и нецензурни думи към лидера на „България без цензура” Николай Бареков, плакати с текстове: „България каза: Орешарски, върви си”, „България в Европа, не със сибирската мечка”. Движението по бул. „Цар Освободител” в посока Орлов мост беше блокирано, но по-късно участниците в протеста го осбоводиха, премествайки се на тротоара. Там те седнаха около надпис: „Проблемът не е в хората, а в системата”.

Протестиращите призоваха хората да се съберат пред президентството във вторник, на заседанието на КСНС.

По-рано пред Парламента от името на „Протестна мрежа” беше прочетена декларация. „Настояваме за незабавни избори заедно с референдум за изборна реформа. Ако решат да има задължително гласуване, то трябва да е съпроводено с електронен вот, за да имат всички избиратели достъп до гласуване. Вие фалирахте. Идете си и освободете България от себе си. Натискът, който се случва от една година, трябва да продължи, независимо че оставката ще се случи най-вероятно много скоро”, се посочва в декларация на „Протестна мрежа”. Според протестиращите, дори и оставката да стане факт, протестите трябва да продължат, за да разконспирират злоупотребите в страната”, се посочва в декларацията.
„Протестна мрежа” е за задължителна преференция.
Протестиращите почетоха паметта на Александър Стамболийски с едноминутно мълчание. На днешната дата се навършват 91 години от убийството му. След това те изпяха националния химн.

Междувременно, катализаторът на протестите Делян Пеевски отново е в новините, но по повод заплаха за убийството му. 

Софийският градски съд пусна от ареста тримата задържани за опит за убийство на Делян Пеевски. На Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев не им наложена каквато и да е мярка за неотклонение, защото няма доказателства.

Съдебното заседание беше проведено в МВР болница, тъй като единият от обвиняемите - Красимир Методиев, получи хипертонична криза и беше настанен в лечебното заведение в прединфарктно състояние.

Пред Дарик Николай Хаджигенов, адвокат на Георги Христов, каза, че съдът е приел всички доводи на защитата, че подобно обвинение не може да съществува изобщо в правния мир: „Съдът беше така любезен да обсъди и факта, че няма нито едно доказателство, дори за административно нарушение, камо ли пък за престъпление. Единствената връзка между обвиняемите е това, че са приятели".

Адвокат Николай Хаджигенов посочи, че прокуратурата не разполага с нито едно доказателство, че тримата са се опитали да убият Пеевски. Той добави, че в постановлението за привличането им като обвиняеми няма нито конкретна дата, нито час, в който да е извършен опитът, нито са посочени мотивите за него.

Защитникът отбеляза, че името на Пеевски се споменава на няколко пъти от обвиняемите, което е било записано от специални разузнавателни средства, но, по думите му, "някакви хора си говорят и споменават Делян Пеевски".

Адвокат Хаджигенов посочи, че по време на заседанието Методиев е бил неадекватен: „Мярката се наложи да се гледа в болницата при едни безумни условия, в интензивното отделение, за да могат да вливат системи на единия от обвиняемите. При първото започване на гледане на мярката той беше неадекватен. По времето на цялото заседание той беше закачен на монитор и му вливаха системи".

По думите на адвоката категорично става дума за политическа поръчка, тъй като подобен тип обвинения в последните години винаги са свързани с нечии интереси: „Това ми становище не е базирано на факти, а единствено на личното ми усещане. Това е единственото разумно обяснение, друго такова няма. Още повече, че тези поръчкови дела ние ги наблюдаваме през последните десетина години всяка седмица като шоу".

На въпрос дали неговият клиент има някаква връзка с Делян Пеевски, Хаджигенов отговори: „Не мога да отговоря. Най-вероятно не, ако има, е било в миналото. Нямам идея, не мога да ви кажа. Клиентът ми Георги Христов е на 49 години, семеен е, баща на две деца. Има две фирми, с които работи, с две висши образования, едното от което е медицина".

Решението на съда може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Източник: Агенция "Фокус", Дарик, Снимки: Facebook

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg