EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

36 градове се разкрасяват с 260 млн.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

36 градове се разкрасяват с 260 млн.лв.

mail12:30 | 21.05.2013прегледи 501 коментарикоментари 0


Чекове за безвъзмездната финансова помощ получиха 36 общини за реализация на проекти по схема „Зелена и достъпна градска среда“ от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г.
Общата стойност на всички 36 одобрени проекти е близо 260 млн. лв. В нея се включват основни и допълнителни обекти. Свободният ресурс по схемата е 177 млн. лв., с който общините ще реализират основните дейности по проектите. Обектите, които бяха избрани и начинът, по който да изглеждат те, бяха определени в резултат на мащабни обществени обсъждания, каза вицепремиерът Надежда Захариева. Така освен, че са съпричастни към изпълнението на проектите, жителите им могат да определят какво да се случва в техния град, допълни тя.
С изпълнението на основните обекти по проекта ще се подобри градската среда за над 4,4 млн. души, живеещи в 36-те общини, като над 150 хиляди души ще имат улеснен достъп. Над 1,2 млн. кв.м ще бъдат с подобрена паркова среда, озеленени площи, детски площадки. Близо 500 хил. кв.м. ще са реконструирани и рехабилитирани от уличната мрежа. Ще бъдат осигурени над 2 000 места за паркиране. А от въвеждането на енергоспестяващо улично осветление икономията на енергия ще бъде над 850 хил. квч/г.
Със сключването на 36-те договора за БФП, общият размер на договорените средства по ОПРР възлиза на 3,028 млрд.лв. или 96,70% от бюджета на програмата. Разплатени са 42 % от бюджета на програмата, а сертифицираните средства са 30% от него.

Дейностите, които ще получат подкрепа, включват:
1. Изграждане и възстановяване на зони за обществен отдих, като паркове, зелени площи, детски площадки и др., включително поставяне на пейки, беседки, възстановяване на чешми, фонтани, статуи, паметници, изграждане на естетически композиции с характер на скулптури и пластики, ремонт на обществени тоалетни, възстановяване на водни площи (напр.малко изкуствено езеро за целите на по-доброто естетическо възприятие на парковата среда), изграждане на поливни системи, поставяне на градинско обзавеждане и други елементи от градското обзавеждане;
2. Изграждане, реконструкция, рехабилитация на пешеходни алеи и тротоари, изграждане на велосипедни пътеки и алеи, пешеходни зони, подлези за пешеходци и велосипедисти, включително свързани дейности като поставяне на указателни знаци, изграждане на спортни площадки (за футбол, баскетбол, волейбол, тенис на маса, скейтборд и др.) в междублокови и паркови пространства, предвидени за свободно (безплатно) ползване от жителите на населеното място и др.;
3. Рехабилитация и реконструкция на улични мрежи, изграждане на обществени паркинги встрани от главни улици;
4. Въвеждане на енергоспестяващо улично осветление
5. Създаване на достъпна архитектурна среда, свързана с горните направления.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4185