EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

32% сива икономика в България?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

32% сива икономика в България?

mail16:40 | 18.06.2009прегледи 1028 коментарикоментари 0


Dimityr_Brankov1Съществува опасност за влизане на бизнеса в по-сивата периферия на икономиката. Вече се забелязва такава тенденция, съобщи заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков на Четвъртата регионална конференция за корпоративната социална отговорност по време на криза. В рамките на Европейския съюз нивото на "сивата" икономика е 16 %. Според Бранков в България процентът може би е два пъти по-висок.
В условията на икономическа криза и спад на производството бизнесът иска да съхрани работните места. Това обаче ще наложи намаляване на заплатите в някои отрасли, предупреди Бранков. Той обясни, че в някои отрасли спадът на производството е повече от 50 процента, което ще наложи предоговаряне на заплатите. В противен случай трябва да се пристъпва към масови съкращения или закриване на производството. Потърпевши ще са химията, металургията, текстилът, информира БНР. Около 160 процедури на обявяване на несъстоятелност на предприятия има към този момент в Агенцията по вписванията, съобщи още Бранков. По думите на Бранков без съмнение ще има фирми, които в условия на криза ще прекратят дейността си.
Според него в периода януари-февруари е имало заявени процедури за масови съкращения за 3000 – 6000 души месечно, докато по данни на Агенцията по заетостта през май цифрата е 1700 души.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg