EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

300 хил. тона оранжерийни домати на година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

300 хил. тона оранжерийни домати на година

mail13:20 | 07.02.2011прегледи 1211 коментарикоментари 0


300 – 350 хил. тона оранжерийни домати и малко повече краставици се произвеждат годишно в България, каза в интервю за Агенция „Фокус” председателят на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Пламен Сапунджиев. В страната обаче консумацията на зеленчуците е двойно по-голяма, затова се налага внос.
Във всички случаи оранжерийното производство преди 1989 г. е било в пъти по-голямо отколкото днес по няколко причини. Първата причина е, че преди 1989 г. в България е имало около 8 хиляди декара оранжерии. Днес те са много по-малко."И то големи оранжерии, организирани в рамките на земеделието, на ТКЗС-тата. Само че зад тази производствена база е стояла могъщата организация „Булгарплодекспорт”. При това положение, това производство, като количество вероятно е било в пъти по-голямо, вероятно се е опирало основно на външни пазари в целия соцлагер. А и не само там. Много се е изнасяло в Австрия, в Германия”, каза Пламен Сапунджиев.В момента има търсене на български зеленчуци от Русия, посочи той. У нас обаче не се произвежда достатъчно продукция за износ.
„Защо са имали успехи преди 1989 г.? Защото е имало една организация, която е събирала всичко, което се е произвеждало в България, и го е изнасяла. Ако дойдете на среща, която правим с руски партньори и търговци, ще разберете за какво става дума – те ни казват, че искат по 25 ТИР-а на ден. Откъде да ги вземем?”, коментира той.
По думите му зеленчукопроизводството е фина работа и не е като зърнопроизводството. Навремето в България зеленчукопроизводството е просперирало, защото са били изградени много мощни системи за неговото поддържане и управление. „Само че под управление не разбирам администриране, а логистиката. Сега, с разпокъсването на земята и с това, че земята не се гледа, са ликвидирани системите за растителна защита, ликвидирани са системите за мониторинг на заболявания и вредители”, посочи той.Според Сапунджиев една от най-важните задачи на Българската агенция по храните е да уставни доколко безопасни са внесените от Македония и Турция домати.„Когато агенцията по храните заработи и започне да се извършва контрол на нашата продукция и на тази, която се внася, като се отиде там, където тя се продава – в търговските вериги, тогава можем да говорим за по-конкретни неща. Как да ви обясня, че в Турция и Македония не съществуват правилата на Европейския съюз. В Европейския съюз има един списък с препарати за растителна защита, който е много силно насочен към безопасността на храните. В Европейския съюз ние не можем да прилагаме препарати за растителна защита, които са опасни”, каза още той.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165