EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

30 тона храни в хранителната банка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30 тона храни в хранителната банка

mail13:15 | 08.08.2012прегледи 426 коментарикоментари 0


Над 30 хил. кг на стойност повече от 130 хил. лв. бяха дарени на Българската хранителна банка (БХБ). Организацията работи почти два месеца чрез централен склад за сухи и охладени продукти и чрез логистична система за съхранение, проследимост и експедиция на храни. Информацията бе обявена по време на среща между представители на БХБ, партньори и медии. На срещата присъстваха Марина Бракалова, Изпълнителен директор на БХБ, партньори на банката - Ян Дюмонтей, Изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк и представители на Българска агенция за безопасност на храните /БАБХ/.

Марина Бакалова обяви, че в рамките на близо 6 месеца от регистрацията на БХБ, 12 организации на територията на София получават редовен прием на храна, а 18 организации в страната са получили дарени храни чрез подкрепата на БХБ един или повече пъти. Допълнително БХБ предоставя подкрепа на над 10 институции за деца и възрастни хора към Столична община. „Радваме се да споделим, че дарените храни от служителите на Societe Generale Експресбанк бяха първите, които постъпиха в склада на нашите партньори от БХБ. Каузата на БХБ срещна изключителна подкрепа от всички колеги, като над 85% служители от цялата страна се включиха в нашата кампания «Седмица на солидарността 2012», сподели Ян Дюмонтей, Изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк. В кампанията бяха събрани над 2 640 килограма качествени и годни за консумация храни, разпределена между 22 организации, занимаващи се с хранително подпомагане на деца, семейства и възрастни хора в общо 19 града в България. Те бяха достатъчни за 8 800 обяда на нуждаещи се деца, семейства и възрастни хора. Всяка седмица през склада минават по няколко тона хранителни продукти, които се разпределят до мрежа от партньорски организации, чиято функция е да осъществяват различни програми за хранително подпомагане, насочено към нуждаещи се, съобщиха още от БХБ. Складът се управлява със система за отчетност, която позволява да се проследи във всеки един момент каква и колко храна е дарена, кой е дарителят и кои организации ще получат дарението, както и профилът на хората, които ще бъдат подпомогнати. Основен партньор на хранителната банка е Българската агенция по безопасност на храните, която следи целия процес на даряване и разпределяне на хранителните продукти. Основни предизвикателства пред функционирането на модела „хранителна банка“ е облагането с ДДС върху дарените храни, липсата на стимули за регулярно дарение, както и отсъствието на работещи програми за хранене и условия за приемане на дарени храни сред организации в цялата страна. “Ако един производител иска да дари на банката хранителни продукти, които са в срок на годност, но са в излишък за търговската мрежа, той трябва да плати ДДС върху тях. Затова на производителите и преработвателите все още им е по-евтино да изчакат срока на годност на храните да изтече и да изхвърлят големи количества, годни за консумация продукти, отколкото да ги дарявят”, поясни Изпълнителният директор на БХБ Марина Бракалова. Тя допълни, че към момента основните дарители на хранителната банка са компании, които имат традиции в световен мащаб да даряват хранителни продукти и го правят от съпричастност с борбата с глада и разхищението на ресурси.

Българска хранителна банка е нестопанска организация в обществена полза, създадена на национално ниво, като партньорство между стопанския, нестопанския и публичния сектор с цел осигуряване на трайно, дългосрочно и ефективно хранително подпомагане в широк мащаб. БХБ бе официално регистрирана през март тази година, стартира работа от месец април и започна своята оперативна дейност с доставка на храни от юни.
Партньорски организации, получили одобрение или в процес на одобрение за партньори в мрежата за хранително подпомагане към БХБ:
• Сдружение “Каритас София”
• Фондация „АДРА България“
• Социална кухня към Първа Евангелска църква
• БЧК Пловдив
• Фондация „Конкордия България“
• СНЦ “Инициатива за равни възможности”
• БЧК Пазарджик
• Фондация “Здраве и социално развитие”
• Фондация „Мисия без граници - България“
• Фондация „Анимус”
• Съюз на слепите в България
• Сдружение “Гаврош”, гр.Варна
• Столична община
• Столичен Социален патронаж
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg