EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

30% от преките земеделски помощи "зелени"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30% от преките земеделски помощи "зелени"

mail16:30 | 15.03.2013прегледи 1214 коментарикоментари 0


Европейският парламент одобри днес проект за реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП), предвиждащ европейската система за селскостопанските субсидии да стане малко
по-екологична и по-справедлива чрез определяне на лимит на помощите, предаде Франс прес.
Европейските депутати гласуваха за обвързването на 30% от преките помощи за земеделците - основно разходно перо в ОСП - със спазването на екологичните норми като  диверсифициране на културите или запазване на постоянни пасища.Те обаче са предвидили изключения за малките стопанства и са смекчили мерките, заложени от Европейската комисия в нейното предложение за реформа, представена през октомври 2011 година и която би трябвало да влезе в сила през 2014 година. Евродепутатите одобриха балансиране на субсидиите в полза на дребните фермери чрез определяне на таван от 300 000 евро на  помощите за най-големите селскостопански производители. Около 80% от помощите в момента се отпускат на най-големите стопанства, но за кооперативните стопанства е предвидено изключение.

Освен това плащания ще могат да получават само активните земеделци, което ще лиши от такива голф клубовете и летищата , които досега получаваха помощи. Раздаването на помощите освен това ще бъде по-добре разпределено сред 27-те страни членки (принцип на външната конвергенция) и между фермерите чрез единно плащане на хектар (външна конвергенция). Целта е да се намалят различията между земеделците. В ЕС средната премия за хектар е 270 евро, но различията са големи: от 700 евро на хектар в Малта до 400 евро в Бенелюкс или Италия и 85 евро в Естония или Латвия. Реформата трябва да бъде договорена и със Съвета на ЕС, който представлява страните членки. Ирландия, която е ротационен председател на ЕС в момента, се надява да бъде постигнато споразумение до края на мандата й през юни.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg