EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

30 години по-късно БДЖ с нови вагони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30 години по-късно БДЖ с нови вагони

mail17:20 | 20.06.2012прегледи 802 коментарикоментари 0


За първи път от 30 години българските железници купуват нови спални вагони, стана ясно днес, докато транспортният министър Ивайло Московски, който е Турция, за да види първите 12 нови спални вагони, произведени в завода на турската фирма „Тювасаш”, край Адапазаръ.
Спалните вагони са част от общо 30-те, които бяха поръчани в края на 2010 г. Промените в европейската нормативна уредба наложиха изменения в първоначалния график на доставка, но тази отсрочка бе дадена, за да може вагоните да отговарят на всички европейски изисквания, каза още министърът. По думите му процедурата по пускане в експлоатация е дълга, но е създадена необходимата организация в най-кратки срокове вагоните да са на разположение на клиентите на Български държавни железници.
„Новият подвижен състав ще пристигне в България поетапно до края на юни, като през юли се очакват още 8 вагона, а до края на годината ще разполагаме с всичките 30 вагона“, заяви министър Московски.

Това е много важно, защото този тип пътуване е предпочитано от пътниците на БДЖ и дава шанс на държавните железници да привличат повече клиенти, което в условията на криза е жизненоважно.
Ивайло Московски съобщи, че очаква през юли модернизираната част от жп линията Пловдив – Свиленград да бъде пусната в експлоатация. Трасето позволява скорост от 160 км/ч и е много важно за търговския обмен и връзките между България и Турция. По това трасе ще бъдат направени и последните тестове на вагоните. До края на годината очакваме да бъдем готови с другата отсечка по това направление – от границата ни до Свиленград, каза още министърът.

История на вагоните
БДЖ са закупили за последно нови спални вагони през 1982 г., а нови седящи вагони – през 1987 – 1988 г.
Договорът за производство на 30 нови спални вагона, сключен между „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД и фирма „Тювасаш”, е подписан през декември 2010 г. и е на стойност 63 млн. лева.
Турската страна произвежда новите вагони по европейските изисквания за оперативна съвместимост. Оценката за оперативна съвместимост ще се извърши от независим нотифициран орган от Великобритания. Той е нает с договор от завода производител, поради което БДЖ няма да влага допълнителни средства, а ще получи подвижен състав, оценен като оперативно съвместим.
Всеки вагон разполага с 10 спални кабини с по 3 легла. Подвижният състав е оборудван с душ, санитарен възел и помещение за предлагане на топли и студени напитки. Във всеки вагон има пожаро-известителна и информационна система. Климатичната инсталация на вагоните позволява индивидуалното регулиране на температурата във всяка кабина.
5 от вагоните са пригодени за обслужване на трудноподвижни лица. Във всяка кабина има шкафче с вградена мивка с течаща топла и студена вода.

 

 


Тагове: БДЖ, вагони
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160