EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3 млрд.евро събра Гърция от нови ДЦК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3 млрд.евро събра Гърция от нови ДЦК

mail12:35 | 26.07.2017прегледи 9089 коментарикоментари 0


Новите петгодишни облигации при лихва 4,625 процента, които Гърция пласира на международните финансови пазари й донесоха три милиарда евро, съобщават гръцките медии в сряда. Офертите са били за над 6,5 млрд. евро. Някои от изданията определят този ход на кабинета като успешен, а други – като връщане назад към 2014 г., когато страната направи такъв опит, завръщайки се на капиталовите пазари.        

"Нафтемборики" цитира финансовия министър, който обявява, че правителството смята да предприеме и други такива опити по отношение на пазарите. В интервю за изданието представителката на МВФ в Атина Делия Велкулеску отбелязва, че пробното излизане на Гърция на пазарите трябва да върви в крак с целите на спасителната програма, като предупреждава, че всякакво допълнително външно финансиране на страната може да увеличи дълга, а това според нея не бива да се случва. Велкулеску приканва Гърция да нормализира плащанията по дълга за времето след края на нейната спасителна програма, която изтича през август догодина.

"Та неа" пише, че Берлин е приветствал излизането на Гърция на пазарите, но германската страна е припомнила, че правителството в Атина следва да продължи да се придържа към реализацията на договорените с кредиторите реформи. 

"Катимерини" коментира, че Гърция се е завърнала на пазарите след три загубени години. 

Според "Прото тема" "дитирамбите" в крайна сметка не са постигнали целите, които правителството е очаквало, като готвеното от него тържествено отбелязване на този успех засега се отлага за неопределено време. Това е станало, защото лихвеният процент, който кабинетът е осигурил за емитираните нови петгодишни облигации, в действителност е бил много по-голям от този, постигнат при предишното излизане на на пазарите през пролетта на 2014-а. 

Анализатори и представители на опозицията смятат, че след този акт Гърция ще може да получи заеми, които ще са много по-скъпи, отколкото през 2014 година.

 

 


Тагове: Гърция, ДЦК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg