EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3 БГ проекта в LIFE+ "Природа"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3 БГ проекта в LIFE+ "Природа"

mail09:00 | 23.07.2012прегледи 417 коментарикоментари 0


Европейската комисия одобри три проекта в България по програма LIFE+ на стойност 3,7 млн. евро. Ето кои са те:
Проект "Възстановяване на популацията от белошипи ветрушки" ("Зелени Балкани" - Стара Загора): общата цел на проекта е да се подпомогнат и възстановят в България популациите от световнозастрашния вид белошипа ветрушка (Falco naumanni) чрез серия от непосредствени мерки за опазване на вида и чрез участието на по-широк кръг лица.
Проект "Солта на живота" (българска фондация "Биоразнообразие"): основната цел на проекта е създаването на функционална, ефективна и устойчива инфраструктура за управление на водите и контрол на крайбрежната лагуна в Атанасовското езеро. Това ще гарантира дългосрочно подобрение на условията в местообитанието и ще даде възможност за приспособяване към последиците от изменението на климата.
Проект "Живот за Кресненското дефиле" (Фонд за дивата флора и фауна): с проекта се цели да се възстановят популациите от грабливи птици и други емблематични видове в Югозападна България, като се ограничат прякото преследване и другите непреки заплахи и се подобрят условията за гнездене и хранене на животните, от друга страна. С дейностите по проекта ще се подобри състоянието на местообитанията на застрашени грабливи птици, влечуги и бозайници в "Кресненското дефиле" (зона по "Натура 2000") и ще се насърчи развитието в ключови сфери на положително отношение към грабливите птици.
Европейската комисия одобри финансирането за 202 нови проекта по програмата LIFE+, която е фондът на Европейския съюз за околната среда, предаде за БТА пресслужбата на ЕК. Проектите обхващат дейности по опазването на природата, политиката в областта на околната среда, изменението на климата и информацията и комуникацията по екологични въпроси. Проектите предвиждат обща инвестиция от близо 516,5 млн. евро, от които ЕС ще предостави 268,4 млн. евро. "Отбелязвайки 20-годишнината на програмата LIFE и Директивата за местообитанията, имам удоволствието да обявя продължаването на подкрепата за добрите екологични проекти в ЕС. Новите проекти по LIFE+ продължават тенденция, започнала преди две десетилетия, на иновативни и основани на най-добрите практики дейности, които допринасят за опазване на природата, за подобряване на състоянието на околната среда и за борба с изменението на климата", каза еврокомисарят по околната среда Янез Поточник. След покана за представяне на предложения с краен срок през юли 2011 г. Комисията получи 1078 заявления от 27-те държави членки на ЕС. От тези заявления бяха избрани 202 проекта за съфинансиране по трите компонента на Програмата: LIFE+ "Природа и биологично разнообразие", LIFE+ "Политики и управление в областта на околната среда" и LIFE+ "Информация и комуникация". С проектите по LIFE+ "Природа и биологично разнообразие" се подобрява степента на опазване на застрашените видове и местообитания. От 268 получени предложения Комисията избра за финансиране 76 проекта на партньорства между природозащитни организации, държавни органи и други субекти. Проектите ще се реализират в 22 държави членки и предвиждат обща инвестиция от 241,8 млн. евро, от които ЕС ще предостави 136 млн. евро. Със 71 проекта се допринася за прилагането на директивите за птиците и/или местообитанията и се подпомага мрежата "Натура 2000", а останалите пет проекта са насочени към по-широкообхватни въпроси на биологичното разнообразие. Проектите по LIFE+ "Политики и управление в областта на околната среда" са пилотни проекти, които допринасят за разработване на новаторски политически идеи, технологии, методи и инструменти. От 607-те получени предложения Комисията избра за финансиране 113 проекта на широк кръг организации от публичния и частния сектор. Избраните проекти предвиждат обща инвестиция от 258,4 млн. евро, от които ЕС ще предостави около 124,4 млн. евро. При проектите по LIFE+ "Информация и комуникация" се разпространява информация, популяризират се различни екологични въпроси, осигурява се обучение и се привлича вниманието върху предотвратяването на горските пожари. От 203-те получени предложения Комисията избра за финансиране 13 проекта на множество организации от публичния и частния сектор и/или екологични организации. Проектите ще се изпълнят в девет държави членки и предвиждат обща инвестиция от 16,2 млн. евро, от които ЕС ще предостави около 7,2 млн. евро./БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048