EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

22 области ще имат дигитализирани данни за ВиК с-ми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

22 области ще имат дигитализирани данни за ВиК с-ми

mail13:20 | 13.02.2023прегледи 958 коментарикоментари 0


Двадесет и две административни области на страната ще имат дигитализирани данни за наличните ВиК системи. Това стана известно по време на информационно събитие на тема: "Представяне на използвани софтуери при изготвяне на регионалните прединвестиционни проучвания", съобщиха от  Министерството на регионалното министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Информационното събитие е в рамките на проекта на Министерството "Подпомагане на регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК - етап 2", финансиран от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." В него участваха експерти от министерството, "Български ВиК холдинг" ЕАД, ВиК оператори, областни администрации, общини и др.

На събитието бяха демонстрирани софтуерните технологии, които се ползват за изготвянето на финансираните от програмата регионални прединвестиционни проучвания (РПИП) за областите Велико Търново, Габрово, Плевен, София, Търговище и Хасково. В предишни години подобни проучвания са изготвени за още 16 административни области. 

Специалистите са използвали различни софтуерни продукти, които имат важна роля при разработването на качествени и пълни разработки, проектни решения и изчисления, не само при прединвестиционните проучвания, а и при всякакви инженерни и технически проекти. С тях е обследвана съществуващата ВиК инфраструктура и е извършено хидравлично моделиране и проектиране при реконструкция или изграждане на нови мрежи и съоръжения. Изработени са хидравлични модели, които симулират различни ситуации по отношение на водоснабдителните и канализационни системи. Например оразмеряване на канализационните системи за поемане на високите вълни при обилни валежи и предпазване от наводнения, или напора на водопроводите при увеличаване на потреблението, гасене на пожари и др. Включени са също така и подробни хидроложки и геоложки доклади.

С модерни роботи е извършено видеозаснемане на канализационните и водопроводни мрежи с оглед установяване на инфилтрация на отпадни води или проблеми с високо налягане при питейните проводи. Така са определени и участъците с компрометирани съоръжения, които трябва да се ремонтират приоритетно по различните програми. 

При изготвянето на РПИП-вете са ползвани моделите и методите, прилагани и в останалите страни на ЕС при подобни проекти. 

С използваните съвременни технологии има възможност да бъдат идентифицирани бързо и лесно проблемите във ВиК инфраструктурата, стана известно на информационното събитие. Дигитализацията на ВиК системите ще позволи да бъдат приоритизирани по важност, за да може да се изготвят проекти, с които да се кандидатстват за ремонт.

Директорът на дирекция ВиК в министерството инж. Иванка Виденова посочи, че с използваните съвременни технологии се позволява да бъдат идентифицирани проблемите във ВиК инфраструктурата и напомни, че на територията на страната има над 90 000 километра водопроводи и канали. Немислимо е всички тези тръби в един и същ период на времето да бъдат подменени, коментира експертът. Тя допълни, че над 70 процента от тази инфраструктура е на възраст над 60 години и подобни инвестиции за повишаване на ефективността и удължаване живота на активите трябва да бъдат приоритизирани по важност, спешност и неотложност за постигане на съответствие със задължителните евродирективи в областта на питейните и отпадъчните води.

Йордан Минчев, представител на изпълнителя по договора за обособена позиция 1 -  регионалното прединвестиционно проучване за "ВиК Йовковци" - Велико Търново, посочи, че софтуерните продукти имат важна роля при разработването на качествени и пълни разработки, не само при прединвестиционните проучвания, а и при всякакви инженерни и технически проекти. Той определи като голямо предизвикателство разработването на мащабната част за прединвестционното проучване, която включва три населени места с над 10 000 еквивалент жители, редица други с между 2000 и 10 000, и множество малки населени места.

По думите на Минчев всяка компания във ВиК отрасъла при разработването на проектни решения и цялостни системи е необходимо да притежава софтуерни продукти от всякакъв характер. Той открои важността на инвестициите за придобиването им. Това е инвестиция в бъдещето, в младите инженери, посочи Минчев. Той изтъкна, че чрез съвременните софтуери, които се използват в сектора, се постига и оптимизиране на сроковете, продуктите позволяват да се променят изходните данни и резултатите от тях да бъдат адаптирани във всеки момент. 

Инж. Иванка Виденова съобщи, че всички екипи, разработвали проучванията, първо са проверили наличните архиви, които основно са на хартия и се намират във ВиК дружествата и общинските администрации. Тази документация е била оцифрена и в момента е налична в дигитален вид. След края на проекта тези файлове ще бъдат предадени на ВиК дружествата, за да могат да ги ползват при изграждането на техните географски информационни системи. Достъп до тези цифрови данни ще имат общинските администрации в дадената административна област и областните администрации, където са ситуирани асоциациите по ВиК, като се очаква това да е възможно до края на годината. Проучването, което екипите са направили с телевизионни камери в тези 6 области, е показало най-спешните за подмяна участъци от канализационни колектори и тръби, които са били разрушени поради различни причини. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg