EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

2019: Лошите кредити под 5 млрд. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2019: Лошите кредити под 5 млрд. лв.

mail15:45 | 11.05.2018прегледи 3095 коментарикоментари 0


Лошите кредити в България ще намалеят догодина до 7,7%, а ръстът на икономиката ще се запази над 4%. Това сочи прогноза на италианската група Уникредит, олявена по време на годишната среща на ЕБВР, която се провежда в Йордания. В момента необслужваните заеми са малко под 10 на сто или 7,7 млрд. лв, а догодина ще паднат под 5 млрд.лв.

България е номер едно по брой финтех компании в Централна и Изтична Европа (ЦИЕ). У нас са регистрирани 70 технологични компании, които предлагат финансови услуги. След нас са Чехия с 67, Румъния – 59, Словакия – 30, Унгария – 27, Словения с 15, обявиха още от Уникредит. България е номер едно и по още един показател – най-голямо финансиране, набрано от една компания в размер на 25 млн. евро за проект в сферата на финансирането и управлението на риска.

Общо в региона на ЦИЕ, включително Русия и Турция, има над 600 финтех стартъпа, като най-много са в сферата на транзакции и разплащания, финансиране и инвестиции и управление на активи. 60 са компаниите в региона в областта на криптовалутите.

Финтех секторът отбелязва бум през последните години, но въпреки това общо за Европа финтех компаниите за ЦИЕ са само 9%, а останалите са в Западна Европа. Затова Уникредит вижда голям потенциал за развитие, заявиха Матео Фераци, координатор Стратегии и корпоративни прогнози на Уникредит за ЦИЕ, и Андреа Диаманти. Дигиталното банкиране се развива бързо в ЦИЕ и държави като Чехия, Турция и Сърбия са удвоили броя на потребителите от 2010 г.

Демографските тенденции също благоприятстват развитието на дигитализацията в ЦИЕ, като поколенията, родени в дигиталната епоха, са почти 50% от населението. Други фактори, които подкрепят развитието на дигитални услуги в банковия и финансов сектор, са високият процент на мобилно и интернет проникване – съответно над 100% и над 60%. България е на последно място в Европа по дял на лицата, ползващи интернет банкиране – малко над 10%./24 часа


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg