EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2014: Данък "финансови трансакции" в ЕС?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2014: Данък "финансови трансакции" в ЕС?

mail12:15 | 24.01.2013прегледи 414 коментарикоментари 0


Данъкът върху финансовите трансакции, който вчера получи одобрението на Европейския съюз за въвеждането му в 11 страни членки, ще влезе в сила в най-добрия случай в края на 2014 година, прогнозира френският финансов министър Пиер Московиси, цитиран от Франс прес и ДПА, преведено от БТА. В интервю за телевизия Бе Еф Ем Те Ве/Ер Ем Се той обаче допусна, че е възможно някои страни да решат едностранно да въведат данъка по-рано.
Като цяло данъкът може да донесе постъпления от няколко десетки милиарда евро, изтъкна френският министър, определяйки вчерашното решение като "исторически етап".
Данъкът върху финансовите трансакции, срещу който Великобритания яростно се съпротивлява, вчера получи зелена светлина от европейските министри на финансите за едностранното му въвеждане в 11 страни. Сериозната работа обаче тепърва предстои, тъй като остават да бъдат уточнени подробностите и предназначението на този данък.

Критиците на данъка върху финансовите трансакции твърдят, че той ще прогони от Европа така необходимите й инвестиции, отбелязва ДПА. Поддръжниците му обаче са на мнение, че финансовият сектор трябва да допринася за решаване на икономическата криза, която отчасти се дължи на него. Това е първият случай на засилено сътрудничество между европейските страни в данъчната сфера. Първите, които ще въведат новия данък, са Франция, Германия, Белгия, Португалия, Словения, Австрия, Гърция, Италия, Испания, Словакия и Естония. Очаква се и други страни, сред които Холандия, също да се присъединят. По повод предназначението на данъка Пиер Московиси отбеляза, че според него той би трябвало по-скоро да се внася в европейския бюджет, отколкото в националните бюджети. "Но имаме време да го обсъдим", допълни министърът.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg