EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2013: Застой на цените на жилищата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2013: Застой на цените на жилищата

mail09:00 | 21.12.2012прегледи 616 коментарикоментари 0


Цените на жилищата в България следващата година ще са в застой. Това прогнозира за БТА Лъчезар Искров, заместник-председател на Управителния съвет на Националното сдружение "Недвижими имоти". Нивата ще се задържат на тези, които са към момента за съответния тип имот и населено място и са в доста широки граници. Средно например за София те са от 550 до 1 000 евро за квадратен метър, уточни експертът.

На годишна база средният спад на цените на жилищните имоти тази година е в рамките на около пет на сто, но при някои имоти спадът беше по-голям, заради натиска на финансовата криза и факта, че много от собствениците, които не можаха да обслужват ипотечните си кредити, бяха принудени да ги продадат на по-ниски цени, коментира Искров. Намаляването на цените тази година беше обусловено и от спада на броя на реализираните сделки с недвижими имоти. Около 5.65% е намалението на сключени сделки към края на третото тримесечие на тази година спрямо същия период на предходната. В тази цифра се включват всички видове имотни сделки, в това число и тези за земя. За разлика от състоянието на пазара преди кризата бюджетът на българина за покупка на дом е силно свит и търсенето тази година беше средно между 45 000 - 60 000 евро, а за по-малките градове най-търсените имоти бяха между 30 000 - 40 000 евро, коментира Искров. В тези ценови параметри е и най-големият брой на сделките през 2012 г. За сравнение в предкризисните години най-много сделки се сключваха при цени между 60 000 - 85 000 евро. И тази година мечтаният просторен дом за мнозина остана непостижим. Основно жилищните сделки бяха за апартаменти с една спалня. Нуждата от пари принуди българина да предложи на пазара и вилни имоти, отбеляза Искров. Това е обяснимо както с кризата, така и с демографските процеси в страната. Като цяло обаче тази година има оттегляне сред българските клиенти от покупката на втори имот.
Без изненада беше и пазарът на ваканционни имоти - продължаваме да разчитаме на купувачи от Русия. Има единични сделки с купувачи от по-екзотични държави, но те не са определящи за пазара, твърди експертът. Очаква се през 2013 г. проектозаконът, който ще регламентира дейността в сектора "недвижими имоти", да бъде разгледан от депутатите. В бранша не е обсъждано повишаване на размера на комисионните за брокерите при сделки с имоти, каза Искров. Предложението в проекта да плащаме като цяло за услугите, предлагани от брокера на клиентите, не би трябвало да повлияе на цените на жилищата. Брокерите предлагат различен вид услуги, не единствено посредничество при покупка или отдаване под наем на имот, и затова идеята е да се заплащат услугите като цяло, обясни Искров. В проектозакона се предвижда регистрационен режим за всички участници в пазара. Задължително изискване е брокерите да работят с клиентите с договор, напомни Искров. Не смятам, че тези, които работят легално, ще бъдат сериозно засегнати от новия закон. При всички случаи ще е пречка за тези, които ще се опитат да го заобиколят, и ще направи доста по-трудно упражняването на тази дейност, ако някой не иска да се афишира, че работи като брокер на имоти, коментира Искров. В момента на пазара на недвижимите имоти mработят около 2 000 фирми, от които над 230 са членове на националното сдружение и на тях се падат около 20% от сделките в страната.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161