EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

20% лоши кредити в ЦИЕ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

20% лоши кредити в ЦИЕ

mail19:29 | 15.07.2009прегледи 1420 коментарикоментари 0


Очаква се лошите кредити да стигнат до 20 процента от всички раздадени заеми в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), включително и в България при положение, че кризата се задълбочи през 2009 и продължи и през 2010, показва проучване на Австрийската централна банка (АЦБ).
При такава ситуация нивото на невърнатите заеми в Австрия ще се удвои, а в Централна и Югоизточна Европа, както и в Общността на независимите държави (ОНД), ще нарасне 3.5 пъти. По този начин за две години равнището на невърнатите кредити в Австрия ще достигне 10 на сто, а в Източна Европа - 20 на сто.
Сред големите австрийски банкови групи, които са свързани с пазара у нас, са "Райфайзен" и Банк Аустрия, част от "УниКредит Груп".
Доста мрачни в момента са прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) за нашата икономика. Според фонда българската икономика ще отбележи спад с шокиращите 7 процента тази година. През последните месеци организацията мени очакванията си средно на всеки 2-3 седмици и всеки следващ път те са все по-лоши. Най-новата прогноза на фонда е, че икономиката на страната ни ще се свие със 7 процента през 2009 г. и с 2.5 процента през 2010 г.
Само преди по-малко от два месеца фондът твърдеше, че спадът ще е в размер на 3.5 процента. В средата на март песимистичният вариант беше минус 3 процента, а оптимистичният - дори за растеж от 1 процент.
При тази финансова ситуация у нас високите лихви в момента по депозитите не са нормални, защото като следствие те водят и до много високи лихви по кредитите, коментират банкери. Според тях няколко банки са подели кампанията с промоциите по депозитите, а останалите били принудени да се включат, за да не останат без вложители.
Нива от 9-10 процента по депозитите са абсурдни и качват лихвите по кредитите до 14-15 на сто, което спъва икономиката, смята банкерът Стоян Александров. Завърта се спирала, която води до влошаване на кредитните портфейли и намаляване на печалбите. В такава ситуация банките могат да издържат 6-9 месеца, но не е ясно докога ще продължи кризата. След това може да се стигне до сериозни затруднения в банковия сектор.
Средно по 42 669 евро е размерът на ипотечните кредити, които софиянци са теглили за покупка на имот през първото полугодие на годината, по данни на "Кредит Център". В сравнение със същия период на миналата година това е с 28 процента по-малко, когато средният размер на ипотечния кредит е бил 59 092 евро. В Пловдив са теглили средно по 27 395 евро при 38 хиляди евро за първото полугодие на 2008 година.
Основните причини за по-малкия размер на кредитите през тази година са спадът в цените на жилищата и по-малкият процент на финансиране от страна на банките. Ако през юли 2008 г. голям наричахме кредит от над 300-350 хил. евро, днес финансовите институции са доста по скептични към отпускането на големи суми, с изключение на случаите, когато обезценяването е сериозно и с уникални характеристики.
Всеки пети се отказва от кредит след одобрение.
Освен със спад в размера на кредита периодът се характеризира и с много откази от теглене на заеми на първоначално одобрени клиенти. Около 26 процента са се отказали от кредит, защото са купили имот със свои средства, но са проучвали изгодата от заем. За сравнение през миналата година те са били само 4 процента. Сега всеки пети се отказва от кредит заради високите цени, докато миналата година това е направил всеки трети. Високите лихви на ипотеките - над 10 процента, са пък причина една четвърт от кандидатите за заем да се отказват. Заради намаляването на доходите 16 процента не са взели пари от банка след първоначално одобрение.
Задълбочаващата се финансова криза вече води до масова разпродажба на имоти в цялата страна и основно в столицата, защото хората не могат да обслужват заемите си. Става въпрос за апартаменти, къщи, цели сгради, ниви, земи в регулация.
Ипотеките по-скоро са заложени от бизнеса. От една страна, това са строителни предприемачи, които са теглили кредити, надявайки се на бързи продажби. От друга, са инвеститори, които имат и друг бизнес, но са вложили пари и в имоти заради високите доскоро цени.
Практиката показва, че всички увеличения на лихвите по заемите започват първо с вече отпуснатите. Това е в противоречие с договорните отношения по света, но у нас се случва, тъй като родните трезори сключват с клиентите си контракти, в които възможността за промени на клаузите е само от страна на кредитната институция. По този начин добрите клиенти, които са взели заем и го плащат добросъвестно, са наказани. Банките използват позицията на по-силния. Който вече е надянал хомота на финансовата задлъжнялост, няма къде да ходи и ще плаща. Защото практиката по преоформяне на заемите не е най-любимата за нашите трезори. А рефинансиране от други банки излиза доста скъпо и операцията се обезсмисля.
/БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4097